Leginkább Prágában tartja be a lakosság a kormány korlátozó intézkedéseit

Ezt olvasta már?

Csehországban az utóbbi hetekben leginkább Prágában csökkent a lakosság köztéri mozgása a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló kormányzati intézkedések következtében – közölte Marián Hajdúch, a cseh egészségügyi minisztérium szakcsoportjának vezetője szerdán Prágában.

A Marián Hajdúch által vezetett csoport egyebek között a lakossági mobilitás és a járvány terjedése közötti összefüggéseket vizsgálja a cseh mobilszolgáltatók és a Goggle Mobility adatai alapján.
Míg október első felében Prágában százezer lakosra naponta több mint száz új igazolt fertőzött esett, addig november elején ez a szám 32-re csökkent – mutatott rá Hajdúch.

Prágában a szabadidő eltöltéséhez kapcsolódó helyeken – vendéglők, múzeumok, mozik, könyvtárak – a lakosság forgalma az utóbbi hetekben 61 százalékkal esett vissza.

A városi tömegközlekedési eszközök használata Prágában jelenleg 49 százalékkal alacsonyabb, mint korábban. A tömegközlekedési eszközök kihasználtsága egyébként országszerte csökkent, legkevésbé a közép-morvaországi Olmützben, ahol a visszaesés csak 20 százalékos. Az utasok hiánya miatt számos közlekedési vállalat jelentős mértékben korlátozni volt kénytelen járatainak számát.

Az elnéptelenedett Óváros tér Prágában 2020. október 28-án. A koronavírus-járvány megfékezése miatt elrendelt kijárási tilalom ezen a napon lépett életbe CsehországbanForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Bár a parkok, erdők látogatása nem tilos, Prágában az erre utaló mutatószám most 30 százalékkal alacsonyabb, mint egy hónapja volt. A közép-morvaországi Zlínben a parkok látogatottsága ezekben a hetekben a felére csökkent.

A munkahelyekre a cseh fővárosban 34 százalékkal kevesebben járnak be, az elmaradók többsége hazulról dolgozik. A home office lehetőségét legkevésbé a Karlovarsky régióban használják ki, az alkalmazottak 26 százaléka él vele.

A másik oldalon mérsékelten megnőtt a továbbra is nyitva tartó élelmiszerboltok, a drogériák és a gyógyszertárak forgalma. A növekedés általában 4-6 százalékos. Ugyanakkor kétszámjegyű – 25-35 százalékos – növekedést mutatnak ki az internetes üzletek, illetve a meleg ételeket házhoz szállító vállalkozások.

Csehországban november 20-áig szükségállapot van érvényben, nagymértékben korlátozzák a szabad mozgást és a kereskedelmet, éjjel pedig kijárási tilalom van érvényben.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában