Lángokban áll Olaszország nagy része, zavargások törtek ki a szigorítások után, tovább növelve a járványveszélyt

Ezt olvasta már?

Újabb halálos áldozata van a madridi házrobbanásnak

Négyre emelkedett a szerdai madridi házrobbanás halálos áldozatainak száma, miután a baleset egyetlen súlyos sérültje éjjel elhunyt a kórházban - közölték a hatóságok. A...

Két öngyilkos merénylet volt Bagdadban, legalább heten meghaltak

Legalább heten meghaltak és több mint 25 ember megsebesült, két öngyilkos merénylet is történt az iraki főváros központjában található piacon. Az elkövetők egyelőre ismeretlenek.A merényletben legalább...

Halálos tömegszerencsétlenség: busz ütközött személyautóval Gödöllőnél

Rendkívüli hírlevél Amit 2021-ben azonnal tudni kell. Menetrend szerinti autóbusz ütközött össze egy személyautóval a 3-as főúton, Gödöllő külterületén csütörtök hajnali háromnegyed 6-kor, miután az...

Vihar készül a csütörtöki EU-csúcson az oltóanyagok lassú érkezése miatt

Alapvetően az oltóanyag-program és a közös oltási útlevél kérdése alkotja a két formális napirendi pontját a csütörtök este 18 órakor kezdődő EU-huszonhetes videokonferenciának. Ám...

Komoly politikai válság alakult ki Olaszországban, miután a Conte-kormány jelentős szigorításokat vezetett be a koronavírus-járvány miatt. Az ország több nagyvárosában is komoly zavargások robbantak ki az elmúlt napokban, amelyek során a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel: füstbombák, repülő üvegek és petárdák az egyik oldalon, vízágyú és könnygáz a másikon. Kaotikus állapotok alakultak ki, részben a járvány első hullámát látványosan rosszul kezelő baloldali kormány következetlensége, részben a baloldal belső megosztottsága miatt. A szigorításokat ugyanis élesen bírálta az egyik baloldali kormánypárt elnöke, Matteo Renzi korábbi miniszterelnök.

Vasárnap éjféltől újabb szigorításokat jelentett be Giuseppe Conte olasz kormányfő, amelyek a tervek szerint november 24-ig maradnak érvényben. Így ebben az időszakban

  • a bárok, a presszók, a fagylaltozók, az éttermek és más vendéglátóhelyek a hét minden napján 18 órakor zárnak; az éttermekben az asztaloknál legfeljebb négy vendég foglalhat helyet, kivéve, ha ugyanannak a családnak több tagjáról van szó; tilos az utcán vagy szabadtéren ételt és italt fogyasztani; és csupán éjfélig lehet ételt házhoz szállíani;
  • bezárják a mozikat, a színházakat, a koncerttermeket, az edzőtermeket, az uszodákat, a diszkókat és a játéktermeket;
  • tilos a hivatalos és magánjellegű rendezvények, ünnepek rendezése, közöttük a házibuli, az esküvői ebéd/vacsora és a jelenléttel tartott konferenciák is;
  • a gimnáziumok, szakközépiskolák tanóráik 75 százalékában átállnak az online tanításra, a tömegközlekedés terhelésének enyhítésére.

 

Olasz rendőrök a Piazza del Popolón a zavargások közbenForrás: AFP/Andreas Solaro

Ahogy látható, hosszú a sor, és ez még nem minden: október közepe óta ez már a harmadik szigorítás  Olaszországban. Jelenleg hét tartományban éjszakai kijárási tilalom van életben, ami azt jelenti, hogy éjjel 11 órától (néhol éjféltől) reggel ötig a vendéglátóhelyeknek zárva kell tartaniuk, és az éjjel-nappali üzletek nem árulhatnak alkoholt. Többek között Rómában, Milánóban és Nápolyban vezették be ezeket a szabályokat. A baloldali miniszterelnök minderre csak annyit tudott mondani, hogy az ország polgárai megfáradtak, frusztráltak és haragosak. 

Conte arról viszont hallgat, hogy a baloldali kormány felelőtlensége és a baloldal belső megosztottsága, a belső veszekedések vezettek idáig. 

Rendőrkocsikat dobáltak a megvadult tüntetők

A kormányzati intézkedések ellen napok óta tüntetések vannak és zavargások törtek ki.

Múlt hét pénteken a kijárási tilalom ellen tüntettek Nápolyban. A rendőrség kénytelen volt könnygázt bevetni. 

Közelharc alakult ki Nápoly utcáin: az egyik tiltakozó néz farkasszemet a kivezényelt rendőrökkelForrás: MTI/AP/LaPresse/Alessandro Pone

Azt, hogy pontosan milyen hangulatban telt a dél-olasz városbeli megmozdulás, jól mutatja ez a felvétel: a tüntetők különféle tárgyakkal dobálták meg a rendőrautókat.  

Itt például egy televíziós riporterre támadtak rá az ingerült demonstrálók:

Petárda, füstbomba és könnygáz

Vasárnap hajnalban szintén utcai csatatérré változott a római Piazza del Popolo, ahol a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom ellen tüntettek. Az Új Erő nevű mozgalom az “egészségügyi diktatúra” és a Rómában éjféltől reggel öt óráig tartó kijárási tilalom ellen tiltakozott. A tetőtől talpig feketébe öltözött demonstrálók pontosan éjfélkor az olasz trikolór színeivel tűzijátékkal indítottak, majd rátámadtak a rendőrökre. Több mint egy órán keresztül tartottak az utcai összetűzések, amelyek az olasz főváros több kerületére átterjedtek.

Elszabadultak az indulatok a baloldali kormány járványügyi intézkedései miatt: Róma legnagyobb terén, a Piazza del Popolón összetűzésbe kerültek a tüntetők és a rendfenntartó erőkForrás: Reuters

Durvuló helyzet

A járványügyi szigorítások első estéjén, hétfőn folytatódtak az összecsapások – minden eddiginél intenzívebben. Olasz lapbeszámolók szerint több nagyvárosban is utcára mentek az emberek, aminek következtében a belügyminisztérium nemzetbiztonsági riasztást adott ki. A tüntetések miatt tovább nő a járványveszély.

Felvonultak a vendéglátósok, akikhez csatlakoztak más szakmák képviselői, az oktatás leállítása miatt tiltakozó családok és egyetemisták. A forgatókönyv a “szokásos” volt: a megmozdulások az elején nyugodt mederben zajlottak, hogy aztán zavargásokba csapjanak át. 

Tegnap este több mint ezren töltötték meg Torinó központi részét: csuklyás fiatalok füstbombákat, petárdákat, üvegpalackokat, köveket dobáltak a rendőrökre, járműveket borítottak fel, kirakatokat törtek be. A rendőrség könnygázzal próbálta megfékezni a randalírozó tömeget. Egy újságíró megsérült.

 A rendbontást megelőzően taxisofőrök tiltakoztak a város egyik ismert terén. 

A koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások ellen tüntetnek taxisofőrök TorinóbanForrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

Az egyik leggazdagabb olasz városban, Milánóban szintén voltak nem engedélyezett utcai felvonulások, a tüntetők a Giro d’Italia kerékpárversenyhez használt kordonokat dobálták a rendőrökre.

A rendfenntartók szemszögéből így nézett ki a hétfő este:

Milánóban is nagy balhé volt hétfő esteForrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

A tüntetők és a kirendelt rendőrök csatájának eredményeképpen lángba borult az északolasz város.  

Rossz kilátásokForrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

A Puglia Leccében a rohamrendőrök falát áttörő tüntetők azt kiabálták, “jobb járványban meghalni, mint éhen halni”. Nápolyban pedig a hétfő délelőtti megmozdulás után több ezren vonultak fel a tartományi elnök, Vincenzo De Luca lemondását követelve. A nápolyi étteremtulajdonosok koporsóval meneteltek.

Tegnap este is nagy zűrzavar volt NápolybanForrás: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate

Tüntettek továbbá Trevisóban, Viareggióban és Cremonában is, ahol a vendéglátósok lábasfedőkkel verték a tiltakozás ritmusát. A Milánóban és Torinóban hétfő éjjel kirobbant zavargások miatt harminchárom embert vettek őrizetbe, köztük tizenhárom kiskorút.

Kedd este is tiltakoztak

Ezzel nem lett vége a tüntetéshullámnak: kedd este újabb zavargás tört ki a Piazza del Popolón, ahol engedély nélküli demonstrációt akartak tartani. 

A rendőrség vízágyúkkal azonnal szétoszlatta a mintegy kétszáz fős tömeget, amely szétszóródva igyekezett tovább tüntetni a történelmi városközpont utcáin. 

Ezen a felvételen jól látszik, ahogyan a rendőrök vízágyúzzák a tiltakozókat.

Mint ebből a videóból kiderült, a hatóságok egy helikoptert is bevetettek a rend fenntartása érdekében. 

A zavargásokhoz nagymértékben hozzájárult, hogy a legnagyobb kormánypárt, a baloldali Élő Olaszország párt elnöke, Matteo Renzi – korábbi miniszterelnök – bírálta saját kormányának szigorító intézkedéseit. A jobboldali Olasz Testvériség elnöke, Giorgia Meloni nemzeti összefogást ajánlott a kormánynak, egyetlen feltétellel, hogy a veszélyhelyzet vége után tartsanak választásokat. Erre egyelőre nem érkezett reakció.

Az olasz maffiaellenes ügyészség vezetője, Federico Cafiero de Raho azt nyilatkozta, hogy a déli tüntetésekben (elsősorban a nápolyiban) egyértelmű a maffia, a Camorra szerepe.

Európa más városaiban is voltak tiltakozások

Az olasz zavargások az eddigi leghevesebb tiltakozásokat jelentik a szigorítások ellen Európában. Németország volt az első, ahol voltak tüntetések (már áprilisban), augusztusban Berlinben egy tömegtüntetés volt, ami után tízszeresére nőtt a fertőzöttek száma a német fővárosban. Spanyolországban, Ausztriában, Portugáliában és Nagy-Britanniában elszórt tiltakozások voltak, Franciaországban pedig a szélsőbaloldal tüntetései okoztak nagy járványveszélyt.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Németország támogatást biztosít az orosz vakcina európai uniós engedélyeztetéséhez

Angela Merkel német kancellár bejelentette, támogatást biztosít Oroszországnak az új típusú koronavírus ellen Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V oltás uniós engedélyeztetéséhez. Angela Merkel Vlagyimir Putyin orosz elnökkel...

Egyre több külföldi étterem lázad fel és kinyit | Street Kitchen

Kolbásszal az igazi! Tésztapolc A parmezános réteget nem érdemes kihagyni ...

Újabb étteremnyitás: Érden nyit új helyet a MexKitchen | Street Kitchen

Gluténmentes Finomak és egészségesek is, bizony van ilyen! Szendvicsek és burgerek ...

Ezeken a helyeken kaphattok meleg ételt vagy italt, ha a Balatonhoz kirándultok

Alapkészítmények Ha már megvan az alaprecept, már csak rajtatok áll, hogy édesen, vagy sósan turbózzátok! ...

„Elégethetném a pénzt a teraszon” – Hogyan éli túl egy kávézótulajdonos a járványt?

A klasszik, kockás terítős büfék reggeli szendvicskínálatának gyöngyszeme Green Kitchen Ez most nem...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -