Különös labdázás a német Patriot rakétákkal: Varsónak nem kell, de Kijev nem kaphatja

Ezt olvasta már?

Lengyelország megsegítését Christine Lambrecht német védelmi miniszter ajánlotta fel néhány nappal ezelőtt, Berlin egy Patriot légvédelmi rakétarendszerrel és több Eurofighter vadászgéppel erősítené a lengyel légvédelmet.

Lambrecht a napokban történt lengyelországi rakétabecsapódás egyik legfőbb tanulságaként úgy értékelte, hogy a NATO egészének légvédelmét kell megerősíteni. Ez különösen igaz az olyan partnerekre, mint Lengyelország, Szlovákia és a balti államok, amelyek közvetlenül határosak Oroszországgal és Ukrajnával – fogalmazott a miniszter.

A lengyelek, akik amúgy maguk is rendelkeznek Patriot-ütegekkel, először megköszönték a felajánlást, de nem sokkal később Mariusz Blaszczak, az ország védelmi minisztere azt kérte, hogy a MIM-104 Patriot típusú légelhárító rakétákat inkább Ukrajna nyugati részére telepítsék.

KAPCSOLÓDÓ

A Der Spiegel információi szerint egyébként nemcsak a lengyel védelmi miniszter, hanem Mateusz Morawiecki kományfő is amellett foglalt állást, hogy a német rakétákat nem Lengyelországnak, hanem Ukrajnának kell küldeni. Sőt a miniszterelnökhöz hasonlóan nyilatkozott Jaroslaw Kaczynski, a konzervatív lengyel kormánypárt, a PiS elnöke is. Kaczynki szerint Lengyelország biztonsága érdekében jobb lenne, ha a németek a Patriotokat Ukrajnának adnák.

A lengyel államfő, Andrzej Duda államfő ugyanakkor ezzel szögesen ellentétes véleményt fogalmazott meg.

A lengyel elnök – akinek nyilatozatát kabinetfőnöke ismertette – kifejtette: azt szeretné, hogy a Németország által felajánlott, amerikai gyártmányú Patriot-ütegek Lengyelország területét és a lengyel állampolgárokat védelmezzék

„Andrzej Duda elnök álláspontja teljesen világos. (…) Amennyiben Németország átadná a rendelkezésére álló Patriot-ütegeket, akkor ezeknek a lengyel területet, a lengyel állampolgárokat kell védeniük” – hangsúlyozta a kabinetfőnök a lengyel közszolgálati rádióban.

A német védelmi miniszter még Duda elnök nyilatkozata előtt kijelentette, hogy országa Lengyelországnak mint NATO-partnernek ajánlotta fel a rakétákat. Christine Lambrecht ennek kapcsán

elutasította, hogy a légvédelmi rakétarendszert Ukrajnának szállítsák.

A Patriot rakéták a NATO integrált légvédelmének alkotórészei, és NATO-területen alkalmazhatók – fogalmazott a miniszter.

Ha ezek a rakéták a szövetség térségén kívül kerülnének bevetésre, abban az esetben előzetesen konzultálni kell a NATO-val, illetve a szövetségesekkel – hangoztatta a német védelmi miniszter.

A lengyelországi ellenzék bírálta a lengyel kormánypolitikusok elutasító magatartását.

Rendkívül nehéz elfogadni a német segítséget olyan körülmények között, amikor a kormány állandóan támadja a német politikát, azzal vádolva Berlint, hogy agresszív szándékokat táplál Lengyelország irányában – jelentette ki Bronislaw Komorowski korábbi államfő, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Polgári Platform tagja.

Nyitókép: Facebook/Eduard Heger

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában