Kuba ismét felkerült a terrorizmust finanszírozó országok közé az Egyesült Államokban

Ezt olvasta már?

Már februárban megérkezhet az orosz vakcina Magyarországra

Akár már februárban megérkezhetnek az első adagok az orosz koronavírus elleni vakcinából Magyarországra. Szerdán engedélyezték a magyar hatóságok a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik...

Németország támogatást biztosít az orosz vakcina európai uniós engedélyeztetéséhez

Angela Merkel német kancellár bejelentette, támogatást biztosít Oroszországnak az új típusú koronavírus ellen Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V oltás uniós engedélyeztetéséhez. Angela Merkel Vlagyimir Putyin orosz elnökkel...

Újabb halálos áldozata van a madridi házrobbanásnak

Négyre emelkedett a szerdai madridi házrobbanás halálos áldozatainak száma, miután a baleset egyetlen súlyos sérültje éjjel elhunyt a kórházban - közölték a hatóságok. A...

Két öngyilkos merénylet volt Bagdadban, legalább heten meghaltak

Legalább heten meghaltak és több mint 25 ember megsebesült, két öngyilkos merénylet is történt az iraki főváros központjában található piacon. Az elkövetők egyelőre ismeretlenek.A merényletben legalább...

Az Egyesült Államok hétfőn ismét felvette Kubát a terrorizmust finanszírozó országok listájára – közölte az amerikai külügyminisztérium.

Ezzel az intézkedéssel ismételten felelősségre vonjuk a kubai kormányt és világos üzenetet küldünk: a Castro-rezsimnek fel kell hagynia a nemzetközi terrorizmus támogatásával és az amerikai igazságszolgáltatás aláásásával” – jelentette ki Mike Pompeo külügyminiszter Washingtonban nyilatkozva.

A tárcavezető indoklásában kiemelte, hogy a kubai vezetés “egy sor rosszindulatú tevékenységet végez a régióban”, különös tekintettel Venezuelára.

A havannai kormányzat a miniszter szerint ugyanis támogatást nyújt Nicolás Maduro venezuelai elnök rezsimjének, hogy az fenntarthassa “fojtófogását” a latin-amerikai ország lakossága felett, illetve szabad teret biztosít a nemzetközi terroristáknak is.

Pompeo kijelentette, hogy a kubai kormány évtizedek óta gyilkosokat, bombakészítőket és emberrablókat bújtat és lát el minden szükségessel, miközben a kubaiak szükséget szenvednek.
Bruno Rodríguez Parrilla kubai külügyminiszter a Twitteren képmutatásnak nevezte az amerikai intézkedést.
Elítéljük az Egysült Államok képmutató és cinikus döntését, hogy terrorizmus támogató országnak nyilvánította Kubát. Ezen akció politikai opportunista voltát elismeri minden olyan ország, amelyet őszintén aggaszt a terrorizmus problémája” – írta a kubai diplomata.

A lépés elemzők ugyanakkor olyan politikai manővernek tekintik, amely megnehezíteni hivatott a január 20-án hivatalba lépő Joe Biden megválasztott demokrata párti elnök erőfeszítéseit, hogy folytassa a hivatalban lévő elnök, Donald Trump elődje, Barack Obama által megindított közeledési politikát a szomszédos szigetországgal.

Az Obama-kormány 2015-ben vette le Kubát a terrorizmust támogató államok lajstromáról, amivel elhárította a diplomáciai közeledés egy fontos akadályát.
Trump elnöksége alatt azonban Havanna és Washington kapcsolatai újból elmérgesedtek. Hanghullámokkal elkövetett állítólagos támadásokat követően az Egyesült Államok kivonta diplomatái többségét a havannai nagykövetségről és visszavonta a gazdasági embargó korábban elfogadott lazításait.

A terrorizmust támogató országok listáján jelenleg Kuba mellett Irán, Szíria és Észak-Korea szerepel. Szudán nemrég került le a lajstromról, miután megkezdte kapcsolatai rendezését Izraellel.
A legutóbbi amerikai szankciók Kubával szemben a többi között jelentősen korlátozzák az utazásokat és a pénzátutalásokat a két ország között. Utóbbi komoly bevételi forrást jelent azon kubaiak számára, akik hozzátartozói az Egyesült Államokban laknak.

Kuba eredetileg 1982-ben került fel a listára, mert menedéket nyújtott a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű egykori gerillaszervezet és a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet tagjainak.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Portugáliában tombol a járvány, rémisztően magas a napi halálozás

Eddig 9686-an haltak meg a betegség következtében a 10,5 millió lakosú országban. A bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek száma ugyancsak szerdáról csütörtökre 13 544-gyel gyarapodott. Előző...

Egyre több külföldi étterem lázad fel és kinyit | Street Kitchen

Kolbásszal az igazi! Tésztapolc A parmezános réteget nem érdemes kihagyni ...

Újabb étteremnyitás: Érden nyit új helyet a MexKitchen | Street Kitchen

Gluténmentes Finomak és egészségesek is, bizony van ilyen! Szendvicsek és burgerek ...

Ezeken a helyeken kaphattok meleg ételt vagy italt, ha a Balatonhoz kirándultok

Alapkészítmények Ha már megvan az alaprecept, már csak rajtatok áll, hogy édesen, vagy sósan turbózzátok! ...

„Elégethetném a pénzt a teraszon” – Hogyan éli túl egy kávézótulajdonos a járványt?

A klasszik, kockás terítős büfék reggeli szendvicskínálatának gyöngyszeme Green Kitchen Ez most nem...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -