Közleményt adott ki az AstraZeneca és a Johnson and Johnson oltásáról a WHO

Ezt olvasta már?

A WHO szakértői bizottsága javasolta továbbá a Johnson and Johnson vakcinájának felhasználását olyan országokban is, ahol a SARS-CoV-2 nevű vírus több mutánsa is terjed.

Az AstraZeneca/Oxford oltásának felhasználását több európai ország is felfüggesztette, miután néhány, a vakcinával beoltott embernél vérrögképződés alakult ki. Egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy a tromboembóliás tüneteket a vakcina váltotta volna ki.

Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete közölte:

vakcinabiztonságossági szakértői folytatják a kockázatok felmérését.

A WHO Globális Vakcinabiztonságossági Tanácsadó Bizottsága (SAGE) alaposan mérlegeli az AstraZenecával kapcsolatos legfrissebb elérhető adatokat – áll a közleményben. “Mihelyst megtörtént a vizsgálat, a WHO azonnal nyilvánosságra hozza az eredményeket” – áll a szakértői bizottság zárt ajtók mögött tartott szerdai tanácskozása után kiadott közleményben.

“Jelenleg a WHO úgy ítéli meg, hogy az AstraZeneca előnyei nagyobbak, mint a kockázatai, és az oltás folytatását ajánlja” – olvasható még a közleményben.

  • A WHO a múlt hónapban vette fel a sürgősségi felhasználásra javasolt oltások listájára az AstraZeneca/Oxford vakcináját, szélesebb hozzáférést biztosítva így a fejlődő világ számára egy viszonylag olcsó oltóanyaghoz.
  • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a héten közölte, hogy 30 szokatlan vérrendszeri rendellenességről szóló jelentést vizsgál, amelyek az 5 millió AstraZeneca oltást felvettek körében jelentkeztek. Európa-szerte eddig 45 millió Covid-19-betegség elleni védőoltást szállítottak ki.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága csütörtökön teszi közzé a megállapításait, de az EMA főigazgatója, Emer Cooke közölte, hogy nem látja okát, hogy meg kellene változtatni az AstraZenecára vonatkozó ajánlást. Az AstraZeneca egyike a négy vakcinának, amelynek a felhasználását az EMA eddig jóváhagyta.

A Johnon and Johnson/Janssen oltását is ajánlják a mutációk ellen

A SAGE szakértői azt is közölték, hogy a Johnson and Johnson koronavírus elleni vakcináját azokban az országokban is javasolják, ahol a vírus fertőzőbb változatai is terjedek.

A SAGE szerdán tette közzé hétfői tanácskozása eredményét. Az amerikai gyógyszergyár termékének sürgősségi alkalmazását pénteken javasolta az ENSZ-szervezet. “Javasoljuk a vakcina felhasználását azokban az országokban, amelyekben sok a változatok aránya, és amelyekben már adatok állnak a rendelkezésre az ezek által a változatok által okozott a SARS-CoV-2-járványnak ezen vakcina által történő kézben tartására” – közölte sajtótájékoztatóján Alejandro Cravioto, a szakértői bizottság elnöke.

Összességében “az adatok felülvizsgálata után elmondhatjuk, olyan vakcinával rendelkezünk, amely biztosnak bizonyul” – mondta még Cravioto, hozzátéve, hogy

a vakcinát 18 éven felülieknek ajánlják, felső “korhatár nélkül”.

A WHO által eddig ajánlott vakcinák közül Johnson and Johnson az első, amelyet csak egyetlen adagban kell alkalmazni, hűtőszekrényben tárolható, és a gyártó vállalta, hogy önköltségi áron értékesíti.

A szakértők szerint a Johnson and Johnsonnal történő oltás után legkevesebb 14 napot kell várni más betegségek elleni szérumok beadásával.

A Johnson and Johnsont sürgősséggel engedélyezték február végén az Egyesült Államokban. Kanadában március eleje, az Európai Unióban pedig március 11. óta engedélyezett a felhasználása. Korábban csak a Dél-afrikai Köztársaságban alkalmazták.

Nyitókép: MTI/AP/Scott Heppell

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában