Közleményt adott ki az AstraZeneca és a Johnson and Johnson oltásáról a WHO

Ezt olvasta már?

Négynapos “oltási fesztivál” kezdődött, miközben rekordon a megbetegedések száma Indiában

A szubkontinens világelső az új fertőzések mozgóátlagában; a Reuters összesítése szerint a világon jelentett új napi megbetegedések közül minden hatodikat Indiában jegyeznek föl. A...

Szülés után két nappal kapta el a koronavírust egy walesi anya – kómába esett

Két napig a világ egyik legboldogabb anyukája volt, majd elkapta a koronavírust, és minden megváltozott. A walesi Charlene Jones kálváriájáról a Mirror beszámolója alapján a Ripost...

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Ha az mRNS-alapú vakcinákhoz hasonlítják őket, gyengén teljesítenek – mondta a kínai járványügy vezetője. Nem adnak magas fokú védettséget a kínai vakcinák –...

Huszonegy bányász rekedt 1200 méter mélyen egy kínai bányában

Vízbetörés következtében 21 bányász rekedt 1200 méteres mélységben egy szénbányában Kínában - jelentette vasárnap a Hszinhua kínai hírügynökség. A baleset helyi idő szerint szombat este...

A WHO szakértői bizottsága javasolta továbbá a Johnson and Johnson vakcinájának felhasználását olyan országokban is, ahol a SARS-CoV-2 nevű vírus több mutánsa is terjed.

Az AstraZeneca/Oxford oltásának felhasználását több európai ország is felfüggesztette, miután néhány, a vakcinával beoltott embernél vérrögképződés alakult ki. Egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy a tromboembóliás tüneteket a vakcina váltotta volna ki.

Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete közölte:

vakcinabiztonságossági szakértői folytatják a kockázatok felmérését.

A WHO Globális Vakcinabiztonságossági Tanácsadó Bizottsága (SAGE) alaposan mérlegeli az AstraZenecával kapcsolatos legfrissebb elérhető adatokat – áll a közleményben. “Mihelyst megtörtént a vizsgálat, a WHO azonnal nyilvánosságra hozza az eredményeket” – áll a szakértői bizottság zárt ajtók mögött tartott szerdai tanácskozása után kiadott közleményben.

“Jelenleg a WHO úgy ítéli meg, hogy az AstraZeneca előnyei nagyobbak, mint a kockázatai, és az oltás folytatását ajánlja” – olvasható még a közleményben.

  • A WHO a múlt hónapban vette fel a sürgősségi felhasználásra javasolt oltások listájára az AstraZeneca/Oxford vakcináját, szélesebb hozzáférést biztosítva így a fejlődő világ számára egy viszonylag olcsó oltóanyaghoz.
  • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a héten közölte, hogy 30 szokatlan vérrendszeri rendellenességről szóló jelentést vizsgál, amelyek az 5 millió AstraZeneca oltást felvettek körében jelentkeztek. Európa-szerte eddig 45 millió Covid-19-betegség elleni védőoltást szállítottak ki.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága csütörtökön teszi közzé a megállapításait, de az EMA főigazgatója, Emer Cooke közölte, hogy nem látja okát, hogy meg kellene változtatni az AstraZenecára vonatkozó ajánlást. Az AstraZeneca egyike a négy vakcinának, amelynek a felhasználását az EMA eddig jóváhagyta.

A Johnon and Johnson/Janssen oltását is ajánlják a mutációk ellen

A SAGE szakértői azt is közölték, hogy a Johnson and Johnson koronavírus elleni vakcináját azokban az országokban is javasolják, ahol a vírus fertőzőbb változatai is terjedek.

A SAGE szerdán tette közzé hétfői tanácskozása eredményét. Az amerikai gyógyszergyár termékének sürgősségi alkalmazását pénteken javasolta az ENSZ-szervezet. “Javasoljuk a vakcina felhasználását azokban az országokban, amelyekben sok a változatok aránya, és amelyekben már adatok állnak a rendelkezésre az ezek által a változatok által okozott a SARS-CoV-2-járványnak ezen vakcina által történő kézben tartására” – közölte sajtótájékoztatóján Alejandro Cravioto, a szakértői bizottság elnöke.

Összességében “az adatok felülvizsgálata után elmondhatjuk, olyan vakcinával rendelkezünk, amely biztosnak bizonyul” – mondta még Cravioto, hozzátéve, hogy

a vakcinát 18 éven felülieknek ajánlják, felső “korhatár nélkül”.

A WHO által eddig ajánlott vakcinák közül Johnson and Johnson az első, amelyet csak egyetlen adagban kell alkalmazni, hűtőszekrényben tárolható, és a gyártó vállalta, hogy önköltségi áron értékesíti.

A szakértők szerint a Johnson and Johnsonnal történő oltás után legkevesebb 14 napot kell várni más betegségek elleni szérumok beadásával.

A Johnson and Johnsont sürgősséggel engedélyezték február végén az Egyesült Államokban. Kanadában március eleje, az Európai Unióban pedig március 11. óta engedélyezett a felhasználása. Korábban csak a Dél-afrikai Köztársaságban alkalmazták.

Nyitókép: MTI/AP/Scott Heppell

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobrot építenek egy brazil kisvárosban

A rióinál is nagyobb, a talapzattal együtt 43 méter magas Krisztus-szobrot építenek a brazíliai Encantadóban. A Rio de Janeiro fölé magasodó világhírű Megváltó Krisztus-szobor...

Szuper pizzázóra bukkantunk Veresegyházon: a Trattoria al Forno levett a lábunkról

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...

Maradékmentésből jeles – teszteltük, mit tud a Munch

Az összes húsvéti recept Perfekt ünnepi főfogás húsvétkor Green Kitchen Bulgurból...

Nem cukrászda, hanem sütibolt, de annak tökéletes! Megnyitott A Sütis!

Cukormentes Megérkezett az alakbarát, mégis zseniálisan finom sajttorta! A legjobb kalácsok ...

7 nap 7 recept – válogatás a legújabb receptjeinkből

Az összes húsvéti recept Egy kis olasz, húsvéti gasztrokalandozás Az összes húsvéti recept ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -