Közel 50 millió dollárnyi szintetikus drogot foglaltak le

Ezt olvasta már?

A mexikói hadsereg szintetikus kábítószerek készítésére használt laboratóriumot fedezett fel az északnyugati Sinaloa államban, és lefoglalt 118 kilogramm fentanilpasztát, ami az ország történetének legnagyobb fentanilfogása – közölte a védelmi minisztérium.

Az elkobozott tiszta fentanil becsült értéke mintegy 47,2 millió dollár (14,585 milliárd forint).

A fentanil heroint és opioidot (szintetikus fájdalomcsillapítót) tartalmazó szintetikus kábítószer, amelyet elvben kizárólag orvosi kezelés során, erős fájdalmak enyhítésére használnak. Ez a drog a morfinnál százszor, a heroinnál pedig ötvenszer erősebb.

Az ügyben őrizetbe vették a Sinaloa drogkartell egyik vezetőjét, akit leginkább alvilági nevén, Mérnökként ismernek. Őrizetbe került négy társa is. Fegyvereket, lőszereket, kábítószert és külföldi valutát foglaltak le náluk. Várhatóan hamarosan vádat emelnek ellenük.

A hatóságok szerint a titkos laboratóriumban havonta akár 70 kilogramm fentanilpasztát is elő tudtak állítani, egy kilogramm pasztából pedig egymillió fentaniltabletta is készíthető.

Csupán az Egyesült Államokban két éve mintegy ötvenezer ember halt meg opioid-túladagolás miatt.

A rettegett Sinaloa drogkartellt 5 évig a Köpcös (El Chapo) néven ismert Joaquín Guzmán mexikói drogbáró vezette. A férfi jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban.

Nyitókép: Darwin Brandis/Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img