Koronavírusban meghalt az egyik legjobb francia színész

Ezt olvasta már?

Michel Robin azok közé a nagy színészek közé tartozik, akinek az arcát mindenki ismeri, de nem feltétlenül tudja a nevét. Sok filmben játszott, de főleg kisebb szerepeket, életét inkább a színházakban töltötte. Az egyik legnagyobb francia színpadi színész halt meg tehát, és koronavírusban. 90 éves volt.

Halálhírét a Comédie-Francaise jelentette be (a magyar Nemzeti Színháznak megfelelő, a nagyon kevés állandó társulattal rendelkező francia színházak egyike), hiszen hosszú időn át ott volt tag.

Egy Marivaux-darabban mutatkozott be, a kilencvenes években – azaz, már pályája csúcsán.

Michel Robin

Első fontos szerepét 1958-ban játszotta, a huszadik század egyik legnagyobb rendezője, Roger Planchon társulatánál. Moliére, Gogol, Dumas darabjaiban szerepelt – összesen 17 előadásban, hat évadon át. Utána egy másik, csodálatos művész társulata következett, Jean-Louis Barrault-é, aki feleségével, Madeleine Renaud-val vezette színházát. De fellépett az Odéonban és a Chaillot-ban is. Beckett, Genet, Csehov, Giraudoux és persze Shakespeare drámáit játszotta. 1990-ben, a magyar származású Yasmine Reza egyik darabjáért a francia színházi Oscarnak megfelelő díjat, a Moliere-t kapta.

Michel Robin 2014-ben

Aztán a Comedie-Francaise-ben is nagy szerepeket kapott: Sean O’Casey, Feydeau, Victor Hugo, Osztrovszkij, Euripidész, Moliére, Beckett, Beaumarchais, Rostand darabjaiban. Talán leghíresebb alakítása Az úrhatnám polgár címszerepe volt. Egyik utolsó szerepe pedig egy klasszikus epizódszerep: Ferapont, az öreg, tulajdonképpen süket szolga a Három nővérben.

Nagyszerű filmekben játszott, de inkább epizódszerepeket. Mások mellett Costa-Gavras, Andrzej Zulawski, Jacques Doillon, Claude Chabrol, Jean-Pierre Jeunet rendezte.

Michel Robin a Balfácánban Gerard Depardieu-velForrás: Origo

A magyar mozik is játszották az Amélie csodálatos élete, a Hosszú jegyesség, a Köszi a csoki című filmeket, vagy éppen a Belmondo-krimit, A kívülállót. És az ő lányát keresi a dzsungelben Gérard Depardieu és Pierre Richard a Balfácánban. Szerepelt Az ítélet című krimiben is, Sophia Loren és Jean Gabin partnereként, a film operatőre a magyar Badal János volt. De emlékezetes szerepet játszott a Jákob rabbi kalandjaiban is. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában