Koronavírus: megszólalt Orbán Viktor az orvosi béremelésről, 10 ezer feletti esetszám Oroszországban

Ezt olvasta már?

A koronavírus miatti hét hónap kényszerszünet után vasárnap újra muszlim zarándokok érkeztek a szaúd-arábiai Mekkába, az iszlám vallás szent helyére, hogy teljesítsék a „kis zarándoklatot”, az umrát.

A „kis zarándoklatot” az különbözteti meg „az igazi”, voltaképpeni zarándoklattól (háddzs), hogy ez utóbbi az iszlám vallás egyik pillére abból az öt teendőből, amelyet minden muszlimnak teljesítenie kell élete során. Az umra ezzel együtt fontos szertartás; ez abból is látszik, hogy a Korán a legtöbbször a háddzsal együtt említi.    

Vasárnaptól naponta hatezer zarándok teljesítheti az umrát a mekkai nagymecsetben, igaz, egyelőre csak azok, akik Szaúd-Arábiában laknak. Külföldön élő muszlimok a tervek szerint majd csak november 1-től utazhatnak be zarándoklat céljából a sivatagi királyságba. Akkortól 20 ezer főre emelkedik a zarándokok napi limitje.    

A szaúdi tévében látni lehetett, ahogy a maszkot viselő, egymástól az előírt távolságot tartó zarándokok szertartásosan körbejárják a Kába-követ, a mekkai nagymecsetben elkülönített, négyzet alakú szent helyet.    

Szaúdi hivatalos adatok szerint 2019-ben több mint 19 millió muszlim érkezett Mekkába, hogy teljesítse az umrát. A zarándoklatokat márciusban tiltották meg, hogy útját állják a koronavírus további terjedésének Szaúd-Arábiában. 

A háddzson az idén erősen korlátozott számban vehettek részt a zarándokok, és csak Szaúd-Arábiából. (MTI)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában