Koronavírus – Drámai képet látnak maguk előtt Németországban

Ezt olvasta már?

Teljesítőképessége határához érkezhet az egészségügyi ellátórendszer Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának harmadik hulláma miatt – mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter.

Jens Spahn a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetőjével tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy “a járvány utolsó, de legnehezebb szakasza” következik Németországban.

A SARS-CoV-2 új változatainak szétterjedése és a napi új fertőződések számának gyors emelkedése

“különösen veszélyes” helyzetbe hozta az országot, főleg az ellátórendszert, amely áprilisban a “terhelhetőség határához” érkezhet.

Lothar Wieler, az RKI vezetője hozzátette, hogy Németország “nehéz hetek előtt” áll. A SARS-CoV-2 változatainak sorában az eddigieknél fertőzőképesebb, és súlyos lefolyású megbetegedést nagyobb valószínűséggel okozó, úgynevezett brit mutáns vált meghatározóvá, aminek révén a harmadik hullám erősebb lehet az első kettőnél.

A B.1.1.7 jelzésű mutáns dominanciája miatt azzal kell számolni, hogy a következő hetekben erősen emelkedik a fertőzöttek száma, lesznek túlterhelődött kórházak, és “sokan meghalnak”.

Aláhúzta: akár az is elképzelhető, hogy eléri a százezret a napi új regisztrált fertőződések száma.

Mint mondta, megakadályozni már nem lehet a harmadik hullámot, de meg lehet fékezni. Ehhez azonnal és nagy erőfeszítéseket kell tenni, az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedésektől a legújabb tesztelési technológiákig minden lehetséges eszközzel lassítani kell a járványt.

Hozzátette, hogy

az oltási kampány egyelőre nem befolyásolja számottevően a járvány alakulását, kell még “néhány hónap”, mire megmutatkozik a kampány eredménye.

Jens Spahn és Lothar Wieler egyaránt hangsúlyozta, hogy a húsvéti ünnepek napjait ki kell használni a vírus terjedésének feltartóztatására. Mindenkinek a lehető legnagyobb mértékben csökkentenie kell a fertőzésveszéllyel járó találkozások, érintkezések számát, és lehetőleg otthon kell maradnia.

Lothar Wieler felidézte, hogy tavaly húsvétkor nemigen lehetett látni embereket az utcán, a lakosság mobilitása több mint 60 százalékkal csökkent, és ez a fegyelmezett magatartás nagyban hozzájárult az első országos fertőzéshullám megállításához. Ez az idén is sikerülhet – mondta az RKI elnöke.

Jens Spahn aláhúzta, hogy valamennyi tartományban következetesen alkalmazni kell az úgynevezett vészfékrendszert, amelyről a szövetségi kormány és a tartományi kormányok március elején tartott tanácskozásán állapodtak meg.

A rendszer lényege, hogy vissza kell állítani a második hullám enyhülése révén a hónap elején felfüggesztett korlátozásokat azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan – egymás után három nap – száz fölött van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma.

Az RKI adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten már március 21-én átlépte a 100-as határértéket, és péntek reggel 119,10-en állt.

Az intézet pénteki összesítése szerint 24 óra alatt 21 573 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 25 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 17 482-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 734 753 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 183 halálesetet jegyeztek fel, így 75 623-ra emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img