„Köldökzsinór” jöhet létre Ukrajna és az Európai Unió között

Ezt olvasta már?

Fóris György, az ELTE Politikatudományi Intézet külső oktatója szerint felgyorsulhatnak az Európai Unió csatlakozási tárgyalásai az orosz–ukrán háború miatt. Az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában elmondta, Kijev csatlakozási kérelme után a törökhöz hasonló viszony alakulhat ki Ukrajna és az EU között.

„Nagyon valószínű, ugyanis megvan arra a hajlandóság az orosz agresszió megjelentével, hogy az Európai Unió kinyilvánítson a tagsági folyamat megkezdésére utaló álláspontot, hajlandó lenne tagjelöltnek tekinteni Ukrajnát és az ehhez kapcsolódó tárgyalásokat megkezdeni. De belátható időn belüli, pláne a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által követelt azonnali tagságot ez nem jelent” – tisztázta Fóris György.

Ebben is hasonlítana Törökország helyzetéhez Ukrajnáé, aminek a lényege az, hogy megjelenik egy „köldökzsinór” az EU közössége és piaci rendszere, valamint az ily módon tagjelöltté váló ország rendszere között.

„Szektorról szektorra elkezd közelíteni a jelölt ország és az unió, kialakul egy szerves együttműködés, elköteleződés, egy bizonyos irányba tartás, ami viszont nem tartalmazza a bekövetkezés biztosságát” –mutatott rá Fóris György.

Bekövetkezhetnek kudarcok az elvárások nem teljesülése terén, és lehetnek belpolitikai változások is, mint például Málta esetében, amely annak idején felfüggesztette a csatlakozási tárgyalásokat, miután kormányváltás történt, nem beszélve Izlandról, amely belekezdett a tárgyalásokba, de abbahagyta, később sem folytatva.

Hogy az ukrán „viszonylat” hogyan hathat például Bosznia helyzetére, amely már évek óta tagjelölti státuszban van, de „puskaporos a helyzet”, és Szerbia is látótávolságban van már az EU-tagságtól, erre úgy reagált, valószínűleg Ukrajna „egy gyors ígéretet kap”, ami egyes országokat megsérthet.

„Macedónia például még mindig nem kapta meg a tárgyalásokhoz szükséges mandátumot, Bulgária blokkolja ezt 9-10 éve” – példálózott.

Reményt is jelent ugyanakkor az ukrán helyzet EU-viszonylatban, mert helyzetbe hozhatja Fóris György szerint a közép-európai terveket a balkáni nyitással kapcsolatban, amiről korábban a most, Ukrajnával szemben nyitott északi országok berzenkedtek.

„Az ő fenntartásaik azért nagyon sokban hasonlíthatnak arra, amilyen fenntartások alapján eddig az ukrán tagjelöltség lehetőségét is eltolták; jogállamisági kérdés, korrupció, igazságszolgáltatási deficitek. Ha ezt a fajta elmaradást az egyik ország esetében megbocsátják, akkor utána már elvárásként megfogalmazódik a rugalmasság igénye más országok esetében is” – vetette fel Fóris György.

Nyitókép: MTI/AP/Virginia Mayo

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában