Kisebbségbe került a baloldali olasz kormány a parlamentben

Ezt olvasta már?

A magyar kormányt nem hívták meg Joe Biden beiktatására

Szijjártó Péter szerint Magyarország az „előző négy évhez hasonló” színvonalú kapcsolatrendszerre törekszik az Egyesült Államokkal. Szerdán lesz Joe Biden amerikai elnök beiktatása, Magyarország...

Kiakadt a vakcinák elosztásán a WHO-főnök

A koronavírus elleni oltóanyag igazságosabb elosztását sürgette Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Azt mondta, "jelentős kockázat" fenyegeti a vakcinák méltányos elosztására...

Hajléktalanok tüzet gyújtottak az utcán, lezárták a Capitoliumot Washingtonban

Külső biztonsági fenyegetés miatt rövid időre lezárták a Capitoliumot - jelentette a Fox News. Később kiderült, hogy a közelben táborozó hajléktalanok gyújtottak tüzet. A Fox Newsnak...

Magyarország érdekelt San Marino és az Európai Unió együttműködésében

Magyarország érdekelt San Marino és az Európai Unió minél szorosabb együttműködésében, és hatékonyan együttműködhet az országgal a nemzeti kisebbségek kérdésében - mondta a külgazdasági...

Matteo Renzi, az Élő Olaszország párt vezetője szerdán bejelentette, hogy pártjának miniszterei kilépnek Giuseppe Conte kormányából, amely így elveszíti parlamenti többségét.

Conte több út között választhat: vagy benyújtja lemondását és újabb kormányalakítási mandátumot kér az államfőtől, vagy a gazdasági helyreállítási program parlamenti szavazásán kér bizalmat.

Renzi miniszterei előzőleg tartózkodtak a koronavírus-járvány utáni gazdasági program forrásainak felhasználásáról tartott éjszakai kormányülésen.

A kormányban Renzinek két minisztere volt eddig, Elena Bonetti a családügyi és Teresa Bellanova a mezőgazdasági tárca élén, valamint egy külügyi államtitkár.

Matteo Renzi szerda délutáni sajtótájékoztatóján azt kifogásolta konkrétan, hogy a Conte-kormány nem tartja be a demokratikus szabályokat, és szerinte már két hónapja kormányválság van.

Bejelentése előtt Giuseppe Conte még azt mondta, hogy “az utolsó pillanatig dolgozni fog” a kormánykoalíció fenntartásán. Conténak a szenátusban volt szüksége Renzi pártjának támogatására. Az alsóházi képviselők között elegendő szavazatra számíthat.

Conténak mintegy tizenöt voksra van szüksége többségének fenntartására, amelyet kormányon és ellenzéken kívüli parlamenti mikropártok biztosíthatnak számára. A kormányfő hetek óta dolgozik azon, hogy az Élő Olaszország szenátorait más pártok tagjainak szavazataival helyettesítse.

A sajtókonferencia alatt a parlament bejáratához folyamatosan érkeztek a jobbközép koalíció vezetői, Matteo Salvini, a Liga elnöke, Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke, Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország alelnöke, akik Renzi nyilatkozatával egy időben üléseztek. A Magyar Nemzetnek úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben kormányalakítási lehetőségük lesz, készen állnak arra, hogy átvegyék az ország vezetését.

A baloldali kormánykoalíció részét képező Élő Olaszország elnöke, Matteo Renzi már hetek óta feltételekhez kötötte együttműködési hajlandóságát. A járvány utáni helyreállítási alap felhasználását megvitató kedd esti kormányülésen távol maradtak a Renzi vezette Élő Olaszország miniszterei, Teresa Bellanova agrárminiszter, illetve Elena Bonetti családügyi miniszter. Távolmaradásukat azzal indokolták, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus felhasználása hiányzott az ország újraindítására vonatkozó gazdasági programból, amelyet egy nappal korábban juttatott Roberto Gualtieri pénzügyminiszter a kormánytagokhoz. Az éjszakai kormányülésen bár a két miniszter asszony nélkül, de megszavazták a 209 milliárd euró értékű helyreállítási alapra vonatkozó tervet.

A kora délutáni órákban Giuseppe Conte miniszterelnök látogatást tett Sergio Mattarella államfőnél, a Quirinale-palotában, hogy beszámoljon az előző esti kormányülés kimeneteléről. Mattarella fegyelemre hívta fel a politikai főszereplők figyelmét, a konfliktusok mielőbbi lezárást sürgette, hangsúlyozva, hogy az országnak biztonságra van szüksége – írja a Magyar Nemzet.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Tucatnyi holttestet találtak Mexikóban egy földút mentén

Egy úgynevezett önvédelmi csoport tizenkét tagjának holttestét találták meg egy földút mentén a mexikói Veracruz államban - tudatták a helyi hatóságok hétfőn. A mexikói sajtó...

Ezeken a helyeken kaphattok meleg ételt vagy italt, ha a Balatonhoz kirándultok

Alapkészítmények Ha már megvan az alaprecept, már csak rajtatok áll, hogy édesen, vagy sósan turbózzátok! ...

„Elégethetném a pénzt a teraszon” – Hogyan éli túl egy kávézótulajdonos a járványt?

A klasszik, kockás terítős büfék reggeli szendvicskínálatának gyöngyszeme Green Kitchen Ez most nem...

A Sandwich Heaven több mint egy jó szendvicsező | Street Kitchen

Gluténmentes Finomak és egészségesek is, bizony van ilyen! Szendvicsek és burgerek ...

5 hiánypótló étterem, ami a koronavírus második hulláma alatt nyílt

Green Kitchen Ez most nem a klasszikus, de van olyan finom 😉 Levesek és főzelékek...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -