Kínában már az utcán verekednek az iPhone-gyár karanténszabályai miatt

Ezt olvasta már?

Tiltakozások robbantak ki a világ legnagyobb, a közép-kínai Henan tartományban található iPhone gyárában. A közösségi oldalakon kedden kiszivárgott felvételek szerint a szigorú járványügyi lezárások közepette tiltakozó munkások a biztonsági személyzettel is összetűztek. A botokkal felszerelkezett dolgozók ablakokat és biztonsági kamerákat is megrongáltak egyes tudósítások szerint.

A videók tanúsága szerint a tajvani tulajdonú, Csengcsouban lévő Foxconn gyár dolgozói magasabb fizetést és több ételt követeltek. Közülük többeket megvertek vagy elvittek az őrök. A videók felkerültek a kommunista országban betiltott Twitterre is.

Korábban a Foxconn azt közölte, hogy a dolgozók a korlátozások miatt nem hagyhatják el az összeszerelő-üzem területét, a helyi hatóságok pedig megtagadták a belépést a mintegy kétszázezer embert foglalkoztató gyár területére.

A vállalat egyelőre nem reagált a tiltakozások hírére. Októberben már kikerültek közösségi médiára olyan videók, melyeken az látszik, hogy a járványügyi karantén miatt a létesítményben gyakorlatilag fogva tartott munkások áttörik a terület köré emelt barikádokat, és – a közösségi közlekedés részleges leállítása miatt – olykor gyalog indulnak haza.

A helyi sajtó szerint az Apple egyik legnagyobb beszállítójának számító Foxconn-nak további tízezer alkalmazottra lenne szüksége ahhoz, hogy normalizálja a termelést. Olyan híresztelések is vannak, hogy a Kínai Kommunisa Párt káderekkel próbálja feltölteni a gyárat, biztosítandó a termelés folyamatosságát.

Kínában 2020 óta a gyárak általában úgy reagálnak a környékeiken jelentett fertőzésekre, hogy hosszú időre elzárják munkásaikat a megbetegedések elkerülése és a termelés fenntartása érdekében. A gyakorlat ellen a dolgozók már többször tiltakoztak, s azt is a munkáltatók szemére vetették, hogy mindeközben nem biztosítják a megfelelő higiéniai feltételeket és sokszor nem jutnak elég ételhez sem.

Kínában továbbra is az úgynevezett „zéró-Covid-politikát” követik, mely szigorú zárlatokat, karanténintézkedéseket és tömeges teszteléseket jelent.

Nyitókép: GettyImages/VCG

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában