Kilépett a névadó az Isztambuli Egyezményből

Ezt olvasta már?

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobrot építenek egy brazil kisvárosban

A rióinál is nagyobb, a talapzattal együtt 43 méter magas Krisztus-szobrot építenek a brazíliai Encantadóban. A Rio de Janeiro fölé magasodó világhírű Megváltó Krisztus-szobor...

Négynapos “oltási fesztivál” kezdődött, miközben rekordon a megbetegedések száma Indiában

A szubkontinens világelső az új fertőzések mozgóátlagában; a Reuters összesítése szerint a világon jelentett új napi megbetegedések közül minden hatodikat Indiában jegyeznek föl. A...

Szülés után két nappal kapta el a koronavírust egy walesi anya – kómába esett

Két napig a világ egyik legboldogabb anyukája volt, majd elkapta a koronavírust, és minden megváltozott. A walesi Charlene Jones kálváriájáról a Mirror beszámolója alapján a Ripost...

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Ha az mRNS-alapú vakcinákhoz hasonlítják őket, gyengén teljesítenek – mondta a kínai járványügy vezetője. Nem adnak magas fokú védettséget a kínai vakcinák –...

Törökország kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott Isztambuli Egyezményből. Recep Tayyip Erdogan elnök erről szóló határozata szombat hajnalban jelent meg a török hivatalos közlönyben, a döntés ellen több helyszínen tüntettek.

Erdogan – még miniszterelnökként – 2011-ben személyesen is jelen volt az egyezmény ünnepélyes aláírásán.

A török kormány nem fűzött hivatalos indoklást a kilépésről szóló döntéshez,

de a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) részéről visszatérően bírálták az Isztambuli Egyezményt, amiért az kinyilvánítja a nemek közötti egyenlőséget, és elítéli a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést.

Az AKP olvasatában ez utóbbi elv egyenlő a homoszexualitás népszerűsítésével, ráadásul az egyezmény szerintük hozzájárul a válások számának növekedéséhez.

Ahogy a világ sok más országában, Törökországban is társadalmi probléma a nők elleni erőszak. Jogvédő szervezetek szerint 2020-ban legalább 300 nő halt meg családon belüli erőszak következtében.

Árulkodó, hogy

több százezren töltötték le azt az okostelefonos applikációt, amelyen keresztül nők egyetlen gombnyomással riaszthatják a rendőrséget, ha támadás éri őket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a török nők 38 százalékát érte már erőszak partnere részéről, miközben az európai országokban átlagosan a nők 25 százaléka számolt be erről.

Isztambulban és Ankarában is tüntettek a döntés ellen – számolt be a helyi média.

Törökországban léteznek a nők jogait védelmező törvények, de az Isztambuli Egyezménynek számos gyakorlati haszna volt a nők és gyermekek védelmében. Lehetővé tette például, hogy a nők a bíróságok segítségével megváltoztassák személyazonosságukat, biztonságos helyre költözzenek, miközben az erőszakoskodó férfiakra nyomkövetőt helyezhettek – mondta egy neve elhallgatását kérő jogász.

“Nem foszthatsz meg 42 millió nőt a jogaitól egy máról holnapra kiadott rendeletben” – mondta a Twitteren megosztott videójában az ellenzéki Köztársasági Néppártot (CHP) vezető Kemal Kilicdaroglu. A CHP jelezte: fellebbez a döntés ellen az alkotmánybíróságnál.

“A nők meg fogják leckéztetni a zsarnokot”

– mondta Kilicdaroglu. “Visszahozzuk az Isztambuli Egyezményt” – ígérte.

Erdogan kormányának tagjai szombaton megpróbálták lecsillapítani a kedélyeket. Hangsúlyozták, hogy a nők jogait a török törvények is garantálják – írta az Anadolu török állami hírügynökség.

Törökországnak nem kell másokat utánoznia ahhoz, hogy képes legyen megvédeni a nők jogait – írta Fuat Oktay török alelnök a Twitteren. A tisztségviselő szerint a megoldás a török szokásokban és hagyományokban rejlik.

Nyitókép: Pixabay.com

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Teherán szerint terrortámadás történt az egyik urándúsítóban

Terrorcselekmény következtében történt üzemzavar vasárnap a natanzi urándúsítóban - mondta  Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője, akit az iráni állami tévé idézett. Szálehi leszögezte,...

Szuper pizzázóra bukkantunk Veresegyházon: a Trattoria al Forno levett a lábunkról

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...

Maradékmentésből jeles – teszteltük, mit tud a Munch

Az összes húsvéti recept Perfekt ünnepi főfogás húsvétkor Green Kitchen Bulgurból...

Nem cukrászda, hanem sütibolt, de annak tökéletes! Megnyitott A Sütis!

Cukormentes Megérkezett az alakbarát, mégis zseniálisan finom sajttorta! A legjobb kalácsok ...

7 nap 7 recept – válogatás a legújabb receptjeinkből

Az összes húsvéti recept Egy kis olasz, húsvéti gasztrokalandozás Az összes húsvéti recept ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -