Kiderültek a jogállamiság eljárás megindításának a részletei

Ezt olvasta már?

Az Európai Bizottság kidolgozta a használatának részleteit, így elhárult az utolsó akadály a jogállamisági mechanizmus elindítása elől. Tóth Norbert nemzetközi jogász az InfoRádiónak adott interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy az eljárást a jogállamiság elveinek az uniós költségvetéshez kapcsolódó megsértése esetén lehet csak elindítani. Ráadásul több ponton is meg lehet támadni.

Mint a nemzetközi jogász fogalmazott, az Európai Bizottság hatáskörébe tartozik annak megítélése, hogy az unió pénzügyi érdekeivel érhette-e valamelyik tagállamban olyan sérelem, amely a jogállamiság sérelmével kapcsolatos. Az értékelés mellett az is a hatáskörébe tartozik, hogy kezdeményezze egy ilyen eljárásnak megindítását, de valójában az Európai Tanács dönti el azt, hogy ténylegesen sérül-e a jogállamiság és ez érinti-e közvetlenül a Európai Unió pénzügyi érdekeit. A most kiadott közleményben a bizottság azt írja le részletesen, hogy az értékelése során lépésről lépésre milyen módon fog haladni egy konkrét ügyben.

„Az Európai Bizottság az értékelés során egyrészt folyamatosan monitorozza a tagállamokat, de lényegében bármilyen megbízható forrásból tájékozódhat, gyűjthet információt” – mondta Tóth Norbert, és a források között felsorolta az Európai Unió Bíróságának ítéleteit, az OLAF-nak mint fontos pénzügyi ellenőrző szervnek a döntéseit, az Európai Számvevőszék döntéseit, az Európai Ügyészség eljárásait azoknak az országoknak az esetében, amelyek tagjai, de figyelembe vehetők költségvetési kérdésekkel, korrupcióval foglalkozó civil szervezetek állásfoglalásai is. Bejelentéssel is lehet élni a bizottsághoz, mint bármilyen más esetben, és ha alapja van, akkor még bizonyítékokat, információkat gyűjt hozzá és végső soron vagy kezdeményezi eljárást, vagy nem – magyarázta.

Ha az értékelés során a pénzügyi érdekek sérelmét állapítja meg az Európai Bizottság, akkor még azt is mérlegelnie kell, hogy a jogállamisági eljárás-e a legmegfelelőbb eljárástípus.

„Ha azt látja, hogy a probléma más módon is elhárítható, akkor azt fogja választani,

de amennyiben a jogállamisági eljárást választja, akkor megkeresi a tagállamot, elmondja neki az aggályait részletesen, elindul egy egyeztetés a tagállam és a bizottság között, és ha a bizottság úgy látja, a tagállam nem tett meg mindent annak érdekében, hogy ezeket a problémákat orvosolja, akkor hivatalosan is kezdeményezi az eljárást” – mondta Tóth Norbert. Ebben az esetben az Európai Tanács elé fog kerülni az ügy, és a testület fogja eldönteni azt, hogy megállnak-e a bizottság érvei.

Nyitókép: MTI/EPA/AP pool

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában