Késelés Lengyelországban, egy üzem őrét szúrták meg

Ezt olvasta már?

Késes támadás történt kedd hajnalban a PKN Orlen lengyel vállalat közép-lengyelországi Plockban működő olajfinomítójánál. A korábban pszichiátrián kezelt támadó azt állította, hogy tiltakozni akart a PKN Orlen és a Lotos állami olajvállalat tervezett fúziója ellen, amely országos politikai vita tárgya. Az ügyben Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes is megszólalt.

A támadó – egy 41 éves plocki lakos – az üzem egyik biztonsági őrét támadta meg a bejáratnál, és súlyos sebesülést okozott neki. Az őrt kórházba szállították, állapota stabil.

A többi biztonsági őr elfogta a támadót, és átadta a rendőrségnek. A helyszínen ügyészségi és rendőrségi vizsgálat folyik, de átkutatják az őrizetbe vett elkövető lakását is.

A plocki ügyészség szóvivője közölte, hogy a férfi a támadáskor titkosszolgálati tisztviselőnek mondta magát és azt állította, hogy szolgálati parancsot teljesít. A szóvivő arról is beszámolt, hogy az elkövető autójában játékfegyvert és hanggránátokat találtak. A támadót korábban pszichiátrián kezelték.

Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter kedd délelőtt a kelet-lengyelországi Lublinban a Három Tenger Kezdeményezés Önkormányzatainak második kongresszusán a TVP Infónak azt mondta, hogy lehet a támadás motivációja az is, hogy az ellenzék folyamatos gyűlöletbeszédet folytat a kormány ellen. Térjetek észhez, ne terjesszétek a közvéleményben az Orlen és a Lotos fúziójáról szóló hamis információkat – szólította fel Sasin az ellenzéki politikusokat.

Ezzel arra utalt, hogy több ellenzéki politikus gazdasági és energiabiztonsági érvekre is hivatkozva bírálja a PKN Orlen állami üzemanyag- és energiaszolgáltató nagyvállalat és a Lotos fúzióját.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában