Kémkedés gyanújával vették őrizetbe Észtország szentpétervári konzulját

Ezt olvasta már?

Előállították Észtország szentpétervári konzulját, akit azzal gyanúsítanak, hogy titkosított iratokat vett át – közölte kedden az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB).

Az észt külügyminisztérium szóvivője alaptalannak minősítette a vádakat és provokációnak nevezte az észt diplomata előállítását.
Az FSZB őrizetbe vette Mart Latte Szentpétervárra akkreditált észt diplomatát, miután tetten érték, hogy titkosított iratokat vett át egy orosz állampolgártól – közölte a biztonsági szolgálat az orosz hírügynökségek szerint.

Egy ilyen lépés összeegyeztethetetlen a diplomata jogállással, illetve Oroszországgal szemben egyértelműen ellenséges. A külföldi diplomatával szemben a nemzetközi jog normáinak megfelelően járunk el – olvasható még az FSZB közleményében.

Aari Lemmik, az észt külügyminisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva bírálta “a teljesen alaptalan vádakat” és “orosz provokációnak” nevezte a diplomata őrizetbe vételét.

“Újabb példája ez annak a ténynek, hogy Oroszország nem akar építő jellegű kapcsolatokat a szomszédjaival és az Európai Unióval” – mondta a szóvivő, aki szerint az egész tettenérés előre megrendezett jelenet volt.

A kémkedési ügyek elszaporodtak az utóbbi években Oroszország és a nyugati államok között, az ukrán válság és a dél-ukrajnai Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezése óta egyre növekszik a feszültség a felek között.

Áprilisban Olekszandr Szoszonjukot, Ukrajna szentpétervári konzulját vette őrizetbe az FSZB azzal a váddal, hogy titkos értesülésekre akart szert tenni, és felkérték, hogy hagyja el Oroszországot.
Oroszországot számos kémkedési üggyel gyanúsítják több európai országban – közöttük Olaszországban, Bulgáriában, Csehországban és Romániában -, és több diplomata kiutasítására került már sor kölcsönösen.

Áprilisban a tallinni orosz nagykövetség egyik diplomatáját utasították ki Észtországból, amit Moszkva alaptalan és barátságtalan lépésnek nevezett.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img