Katonai felszerelést küld az EU az orosz fenyegetés ellen Moldovába

Ezt olvasta már?

A moldovai köztársasági elnökkel közös sajtótájékoztatóján Michel elmondta, hogy az EU több katonai felszerelést is szállíthat Moldovának. Az Európai Tanács elnöke szerint logisztikai és kibervédelmi területen számíthat Chisinau uniós támogatásra, de további részleteket nem árult el.

Michel kijelentette, hogy „az EU teljes szolidaritását fejezi ki Moldova iránt”, és biztosította a kelet-európai ország államfőjét afelől, hogy továbbra is azon fognak dolgozni, hogy „Moldova közelebb kerülhessen az EU-hoz”. Támogatni fogják az országot, hogy sikeresen megküzdjön az orosz agresszió helyi következményeivel – tette hozzá.

Maia Sandu, Moldova elnöke szerint

az ország ugyan felkészült „a pesszimista forgatókönyvekre is”, egyelőre nem észlelnek közvetlen fenyegetést az ukrajnai háborúból adódóan.

Moldova volt szovjet tagköztársaságként és földrajzi közelsége miatt is Oroszország célkeresztjébe kerülhet; az Ukrajna déli térségét ért támadások ugyanis alig 200 kilométerre, míg Odessza városa mintegy 50 kilométerre található az ukrán-moldovai határtól. Az orosz katonai vezetés emellett a hetekben kijelentette, hogy célja megszerezni az ellenőrzést Ukrajna déli része fölött, ami kijáratot biztosítana számára a Dnyeszter-mellékhez.

A hivatalosan Moldovához tartozó, nemzetközileg el nem ismert, szakadár „Dnyeszter melléki Köztársaságban” kedden robbanóanyaggal megrakott drónt semmisítettek meg. Helyi bejelentések szerint a gép célpontja az a hangár volt, amelyet fokozottan őriznek a tévé- és rádióközpont antennáit ért múlt heti robbantások óta. A szakadár moldovai térségben, 1992-es de facto kiválása óta orosz „békefenntartók” állomásoznak.

Klaus Iohannis román államfőt Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnökkel folytatott szerdai találkozója után arról is kérdezték újságírók, hogy vajon Moldovára is kiterjedhet-e a háború, és lehetségesnek tartja-e az ország közeledését a NATO-hoz, illetve az EU-hoz. Iohannis kifejtette: a provokációk ellenére jelenleg nincs olyan információ, amely szerint Moldova célponttá vált volna Oroszország számára. Hozzátette: Moldova semleges ország, és nem kérte felvételét a NATO-ba, az Európai Unióhoz viszont csatlakozni szeretne, és ebben (a Moldovával szomszédos) Románia minden támogatást megad számára.

(A nyitóképen pirossal jelölve a Dnyeszter melléki Köztársaság, Ukrajna és Moldova között.)

Nyitókép: Wikipédia/TUBS

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában