Katonai és egyéb járművek tucatjait hagyták hátra az Afganisztánból kivonuló amerikaiak – galéria

Ezt olvasta már?

Több mint 90 százalékban végrehajtották az amerikai csapatkivonást Afganisztánból – közölte kedden az amerikai középső parancsnokság (Centcom).

A tájékoztatás szerint “a rendezett és felelősségteljes” kivonulás keretében eddig Afganisztánból 984 repülőgépszállítmányra való hadianyagot szállítottak el. Hét támaszpontot adtak át hivatalosan az afgán védelmi minisztériumnak.

A NATO- és amerikai katonák a múlt héten hagyták el az afgán fővárostól, Kabultól mintegy 50 kilométerre északra található bagrami légi támaszpontot, amely a külföldi erők főhadiszállásaként szolgált a konfliktus sújtotta országban.

Az alábbi képre kattintva galéria nyílik:

Az amerikai hadsereg által hátrahagyott katonai járművek a Kabulhoz közeli bagrami légi támaszponton 2021. július 5-én. A képre kattintva galéria nyílik.Forrás: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Joe Biden amerikai elnök azt ígérte, hogy az amerikai erők szeptember 11-ig elhagyják Afganisztánt. Az utóbbi időben azonban voltak arra utaló jelek, hogy a csapatkivonás jóval korábban is lezárulhat. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a múlt héten például arról beszélt, hogy augusztus végéig megvalósíthatják az amerikai katonák kivonását.

Megfigyelők attól tartanak, hogy a nemzetközi erők kivonása nyomán a szélsőséges iszlamista tálibok kerülnek újfent hatalomra. A radikálisok az ország több pontján is előrenyomulnak. A kabuli védelmi tárca kedden ellenoffenzívát jelentett be Afganisztán északi részén, ahol több körzet is már a tálibok kezére került.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img