Jövő héttől tesztelik a diákokat Szlovéniában

Ezt olvasta már?

Megkezdik a tanulók önkéntes koronavírus-tesztelését a jövő héten Szlovéniában – közölte szerdán Janez Poklukar egészségügyi miniszter.

A tárcavezető kiemelte: első körben a középiskolások egy részének lesz erre lehetősége, egy héttel később pedig már a felső tagozatos általános iskolásoknak is.

Koronavírusra tesztelnek egy férfit Ljubljanában december 22-énForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ales Beno

Nem kötelező, de ajánlott

A programot még április közepén jelentette be a kormány, mielőtt újra visszatértek a diákok az iskolapadokba, de késtek a tesztek beszerzésével. Ljubljana 300 ezer úgynevezett non-invazív Covid-19-tesztet rendelt, amellyel az orrüregből vett minták alapján is kimutatható a SARS-CoV-2 koronavírus, nem kell mélyebbről, az orrgaratból mintát venni. 

Az öntesztelést minden hétfőn, tanítás előtt, otthon elvégezhetik a diákok  – mondta Poklukar, hozzátéve, hogy a programot az említett iskolák igazgatói is támogatták. A tesztelés nem kötelező, de ajánlott – hangsúlyozta.

– Hajthatatlanok vagyunk abban, hogy már ebben az iskolaévben elindítsuk az öntesztelést a közép- és általános iskolákban, hogy készen álljunk a járványhelyzet esetleges súlyosbodására, őszre – húzta alá a miniszter.

4300 halálos áldozata van a járványnak

A ljubljanai kabinet hetente bírálja felül a járványügyi intézkedéseket. Szerdai ülésén pedig dönt azok meghosszabbításáról vagy enyhítéséről.

Szerdára 532 új fertőzöttet regisztráltak, és ezzel  a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 250 ezret. Az elmúlt napon öt beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4338-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 368-an vannak kórházban, 110-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több, mint kétmilliós országban védőoltást eddig 571 797-en kaptak, közülük 298 593-an már a második adagon is túlvannak. Ez az oltásra jogosult népesség 27,2, illetve 14 százaléka.

Horvátországban több mint egymillióan kapták meg az oltást

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon ezer új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 351 997-et. Az elmúlt 24 órában 27-en haltak meg a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeinek következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7792-re emelkedett. 

Kórházban 1508 beteget ápolnak, közülük 163-an vannak lélegeztetőgépen. 

A valamivel több, mint négymilliós országban – Szlovéniához hasonlóan – az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig 1 078 103-an kaptak védőoltást, közülük 328 176-nak már a második adag vakcinát is beadták.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img