Joe Biden Oroszország felelősségre vonásáról beszélt

Ezt olvasta már?

Vlagyimir Putyin orosz elnök hat nappal ezelőtt a szabad világ alapjait próbálta megingatni, de “csúnyán elszámolta magát”, ugyanis olyan falba ütközött, amelyre nem számított, találkozott az ukrán néppel – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a kongresszus két háza előtt, helyi idő szerint kedd este az Unió állapotáról elmondott évértékelő beszédében.

“Putyin háborúja előre megfontolt és indokolatlan volt. Elutasította a diplomáciai erőfeszítéseket. Úgy gondolta, hogy a Nyugat és a NATO nem fog válaszolni és úgy gondolta, hogy megoszthat minket. De tévedett, mert készen álltunk” – mondta az elnök. 

Biden bejelentette, hogy – követve Kanada és az Európai Unió országainak példáját – kitiltják az orosz légitársaságok gépeit az Egyesült Államok légteréből. Szövetségeseinkkel együtt lezárjuk az amerikai légteret minden orosz járat előtt, folytatva Oroszország elszigetelését és további nehézségeket okozva ezzel gazdaságuknak”  – mondta az elnök. Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok “utánaered” a Vlagyimir Putyint támogató orosz oligarcháknak. “Ma este azt mondom az orosz oligarcháknak és a korrupt vezetőknek, akik dollármilliárdokat építettek fel ebből az erőszakos rezsimből, hogy ne tovább” – fogalmazott. Az elnök elmondta, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium egy külön munkacsoportja fogja vizsgálni “az orosz oligarchák bűneit”. “Együttműködünk az európai szövetségeseinkkel, hogy megtaláljuk és lefoglaljuk jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőgépeiket” – tette hozzá Biden.

Joe Biden a beszéd közben, mögötte Kamala Harris alelnök (b) és Nancy Pelosi házelnökForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Pool

Az elnök szerint az Egyesült Államok egységes maradt és összefogott a többi szabadságszerető nemzettel. 

Biden arról is beszélt, hogy a “szabad világ felelősségre vonja Oroszországot” a tetteiért. Az elnök a háború miatt aggódó amerikaiakat próbálta nyugtatni: “Tudom, hogy az eseményekről szóló hírek riasztónak tűnhetnek minden amerikai számára,  de szeretném, ha tudnák, hogy rendben leszünk.”

Biden megismételte, hogy az Egyesült Államok nem telepít csapatokat Ukrajnába. “Hadd tegyem világossá: erőink nem vesznek részt, és nem is fognak részt venni az orosz erőkkel folytatott ukrajnai konfliktusban” – mondta Biden, hozzátéve, hogy azért telepítettek amerikai csapatokat Európába, hogy megvédjék a NATO-szövetségeseiket, “ha Putyin úgy döntene, hogy továbbmegy nyugat felé.” 

Az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatos minden fontos hírt megtalál percről percre közvetítésünkben.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában