Joe Biden az Egyesült Államok következő elnöke

Ezt olvasta már?

Pennsylvania állam 20 elektorának az elnyerésével a demokrata jelölt, Joe Biden megszerezte a győzelmet az amerikai elnökválasztáson.  A demokrata jelölt – Barack Obama alelnöke – ezzel 273 elektori szavazatot tudhat magáénak az összesen 538-ból, ami azt jelenti, hogy a republikánus Donald Trump jelenlegi elnök a szavazatszámlálás alapján minden esélyét elveszítette a második mandátuma elnyerésére. 

Joe Biden az Egyesült Államok történetének 46. elnöke.

Alelnöke az 56 éves kaliforniai szenátor asszony, Kamala Harris lesz, az első nőként, aki betöltheti ezt a tisztséget. 2021. január 20-án iktatják be őket.

Joe Bident a delaware-i Wilmingtonban, családi körben érte a győzelem híre. Este fog a nyilvánosság elé állni, győzelmi beszédében az egységre fogja felszólítja fel az Egyesült Államokat – írja a CNN. Egyelőre csak egy közleményt adott ki, amelyben ugyanezt hangsúlyozza, azt írva:

„Itt az idő, hogy magunk mögött hagyjuk a dühöt és a nyers retorikátt, hogy újra nemzetként egyesülhessünk.”

Joe Bidennél több szavazatot, mostanáig 74 478 345 voksot elnökjelölt még soha nem kapott az Egyesült Államok történetében. Mögötte a második Donald Trump 70 329 970-cal. Barack Obama rekordját döntötték meg, aki 2008-ban 69 458 579 voksot kapott.

Ami Donald Trumpot illeti, ő George H. W. Bush 1992-es veresége óta az első elnök, akinek egy ciklus után távoznia kell a hivatalából. Az egyelőre nem világos, hogy Donald Trump még hány szövetségi államban támadja meg a szavazás eredményét, és tesz jogi lépéseket a szavazatok újraszámlálása érdekében. Joe Biden győzelmének a bejelentése után csak annyit írt, hogy „a választásnak még messze nincs vége.”

(Borítókép: Kevin Lamarque / Reuters)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában