Jelentős fennakadások vannak az iráni internetszolgáltatásban

Ezt olvasta már?

Jelentős fennakadásokat figyeltek meg hétfőn az iráni internetszolgáltatásban – közölte a NetBlocks nevű internetfigyelő csoport a Twitteren.

A NetBlocks szerint sok felhasználó nem tudta elérni a mobilinternet-szolgáltatást az újabb tüntetési hullám és az áldozatokról szóló jelentések közepette.

A nap folyamán több videó is megjelent a közösségi médiában, amelyeken a karhatalom éles lőszerrel lőtt a menekülő tömegbe.

Az egyik ilyen felvételen embereket lehetett látni, amint éppen fedezékbe húzódnak egy fal mögött a főleg kurdok lakta Dzsavanrud városában. Látható az is, hogy egy sérült férfit próbálnak ellátni, valamint egy tüntető holttestét elvinni az utcáról.

Az oslói székhelyű Hengav kurd jogvédő szervezet pedig arról tett közzé egy videót hétfőn, hogy biztonsági erők érkeznek Mahabad és Bukan kurdok lakta városokba tucatnyi kisteherautón, motorokon, rendőrautókon és könnyű páncélzatú fekete járművekkel.

Iránban szeptember 16. óta tart országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki.Forrás: AFP/-

A Reuters hírügynökség nem tudta független forrásból hitelesíteni a videókat.

Iránban szeptember 16. óta tart országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki.

A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt.

A hatóságok „zavargásokról” beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit és ügynökeiket teszik felelőssé.

Bár a tiltakozások országos méretűvé váltak, a megmozdulások központjai a kurdok lakta területek. Az első tüntetéseket is Szagezből, Amini szülővárosából jelentették.

A 83 milliós Iránban mintegy 10 millió kurd él.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában