Javul a helyzet Nagy-Britanniában

Ezt olvasta már?

A brit egészségügyi minisztérium összesítése szerint az elmúlt 24 órában 12 155 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív. Egy nappal korábban 15 871 új koronavírus-fertőzést mutattak ki tesztekkel.

Az elmúlt hetekben rendre – és általában jelentősen – meghaladta a húszezret a naponta újonnan kiszűrt nagy-britanniai koronavírus-fertőzések száma. A legutóbbi csúcsot november 12-én mérték: aznap 33 470 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki.

Az egészségügyi tárca vasárnap esti ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 106 565 új koronavírus-fertőzést azonosítottak országszerte, 36 162-vel, 25,3 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány őszi felfutásának legintenzívebb szakaszában 200 ezer környékén mozgott a hetente újonnan kiszűrt fertőzések száma.

A vasárnap este zárult 24 órában 215 olyan halálesetről érkezett bejelentés, amelynek közvetlen oka a Covid-19 betegség volt. Nemrégiben még rendre ötszáz feletti napi halálozási számokat jelentettek a brit egészségügyi hatóságok.

Nagy-Britanniában a kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – eddig 57 949 halálos áldozata van a Covid-19 betegségnek.

Az eddig elvégzett koronavírus-tesztek száma megközelíti a 40 milliót; ezek közül 1 617 327-nek az eredménye lett pozitív.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) jelenleg érvényes számításai alapján az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagában 0,9 és 1 között van.

Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 9-10 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis nem gyorsul, sőt valószínűleg lassul a járvány terjedése.

Augusztus óta most jár először 1 alatt a becslési sáv alsó értéke.

A SAGE számítási módszertana szerint a 0,9-1 közötti R rátából arra lehet következtetni, hogy az új koronavírus-fertőzések száma a becslési sáv felső, 1-es szélsőértéke esetén sem emelkedik napi összevetésben, a 0,9-es alsó becslési érték esetén viszont 2 százalékkal csökken minden egyes nap.

A SAGE a múlt héten 1-1,1, egy héttel korábban 1,1-1,3 közötti R rátát valószínűsített országos átlagban.

A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett az R mutató, vagyis akkoriban tíz fertőzött átlagosan 35 embernek adhatta tovább a vírust. Ez exponenciális ütemben gyorsuló terjedési sebességet jelzett.

A visszamenőleges számítások alapján áprilisban valószínűleg meghaladta a százezret a naponta bekövetkező új koronavírus-fertőzések száma Nagy-Britanniában, bár az akkor még igen szűkös tesztelési kapacitással ennek csak a töredékét lehetett kiszűrni.

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában