Javul a helyzet Csehországban

Ezt olvasta már?

Egy hete, szombaton mintegy 3500-al volt magasabb a fertőzöttek száma. Tény azonban, hogy a hétvégi napokon mindig alacsonyabb a tesztek száma, mint a munkanapokon.

Csökkenő tendenciát mutatnak a járvány további mutatói is. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 129 ezer 788, mintegy háromezerrel kevesebb mint pénteken. A halottak száma mintegy 150-el, 6058-ra emelkedett. A hét elején és az azt megelőző napokban az elhalálozások napi száma rendszeresen meghaladta a kétszázat. A kórházakban 7200 személyt kezelnek, egy hete ez a szám 600-al volt magasabb. A súlyosnak minősített esetek száma változatlanul 1100 körül stagnál.

A napi tesztek száma a héten 30-33 ezer körül mozgott, és nagyjából egynegyedük hozott pozitív eredményt. Az orvosok ezt az arányt továbbra is túl magasnak tartják.

A járvány terjedési mutatója a legfrissebb adatok szerint 0,7-re csökkent, ami szintén a helyzet javulásáról tanúskodik.

Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének igazgatója ennek ellenére továbbra is szükségesnek tartja az óvintézkedések fenntartását, mert szerinte a számok még mindig veszélyesen magasak.

Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter szombaton úgy nyilatkozott: ha folytatódik a helyzet javulása, jó esély van arra, hogy szigorú óvintézkedések mellett december elején újra kinyithatnak az október elején bezárt üzletek és a szolgáltatások.

Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke korábban azt mondta: a kormány kérni fogja a parlamentet a november 20-án lejáró szükségállapot 30 nappal való meghosszabbításának engedélyezésére.

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában