Japánban búcsút vettek a meggyilkolt volt miniszterelnöktől

Ezt olvasta már?

Búcsút vettek kedden Japánban Abe Sindzó volt miniszterelnöktől. A szertartást a tokiói Zodzsodzsi buddhista szentélyben, szűk körben tartották, az elhunyt családja és barátai részvételével. A résztvevők között ott volt az Abét többször személyes jóbarátjának nevező Kisida Fumio miniszterelnök is, akinek pártja, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) és szövetségesei két nappal a merénylet után elsöprő győzelmet arattak a felsőházi választásokon, valamint Josihide Szuga, Abe utódja a miniszterelnöki székben.

Ezt követően a holttestet a Kirigaja krematóriumba szállították, ahol elhamvasztották.

A halottaskocsi és a kísérő autók a krematórium felé menet elhaladtak Abe karrierjének több jelentős állomása, egyebek között a parlament és az LDP épülete előtt is. Az út mentén mindenütt gyászoló tömegek álltak.

Tokió, 2022. július 12.
Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök tisztelői leróják kegyeletüket a meggyilkolt Abe előtt a tokiói Zodzsodzsi buddhista templomban tartott gyászszertartáson 2022. július 12-én. A 67 éves politikust július 8-án a Liberális Demokrata Párt választási kampányrendezvényén lőtték le beszéde közben a Japán középső részén fekvő Narában.
MTI/AP/Komae Hiro
MTI/AP/Hiro Komae
Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök tisztelői leróják kegyeletüket a meggyilkolt Abe előtt a tokiói Zodzsodzsi buddhista templomban tartott gyászszertartáson 2022. július 12-én. MTI/AP/Komae Hiro MTI/AP/Hiro Komae
Tokió, 2022. július 12.
A meggyilkolt Abe Sindzó volt japán kormányfőt gyászoló emberek részvétnyilvánító könyvekbe írnak a Liberális Demokrata Párt tokiói székházában 2022. július 12-én. Abe Sindzót július 8-án a Liberális Demokrata Párt választási kampányrendezvényén lőtték le beszéde közben a Japán középső részén fekvő Narában. A politikust a nap folyamán helyezik végső nyugalomra tokiói Zodzsodzsi templomban.
MTI/EPA/Majama Kimimasza
A gyászoló emberek részvétnyilvánító könyvekbe írnak a Liberális Demokrata Párt tokiói székházában 2022. július 12-én. MTI/EPA/Majama Kimimasza

Kisi Nobuo nemzetvédelmi miniszter – Abe Sindzó testvére – terroristacselekménynek nevezte a merényletet. “Én a fivéremet, Japán pedig egy pótolhatatlan vezetőt vesztett el” – fogalmazott Twitter-üzenetében a tárcavezető, hozzátéve, hogy az egykori miniszterelnök “az életét adta a politikáért és az ország védelméért”.

A hétfői virrasztáson több mint kétezren vettek részt, egyebek között Naruhito császár képviselője, több külföldi diplomata, illetve az ázsiai körúton tartózkodó Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is.

Josimasza Hajasi japán külügyminiszter azt mondta, hogy 259 ország, nemzetközi szervezet és terület összesen több mint 1700 gyásztáviratot küldött.

  • Abe Sindzó posztumusz megkapta a krizantém-rendet, a szigetország legmagasabb kitüntetését.
  • A volt kormányfőre pénteken, egy Narában tartott kampányrendezvényen lőttek rá többször, kórházba szállítása után pedig belehalt sebesülésébe. A merénylő, egy 41 éves japán férfi beismerte tettét.
  • Abe Sindzó volt Japán leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke, tisztségét először 2006 szeptemberétől 2007 szeptemberéig töltötte be, majd 2012-től 2020-ig.

(A nyitóképen: A meggyilkolt Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök koporsóját szállító halottaskocsi (b) elhagyja a tokiói Zodzsodzsi buddhista templomot a gyászszertartás végén 2022. július 12-én.)

Nyitókép: MTI/AP/Hiro Komae

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában