Izraeli–palesztin konfliktus: pénteken kezdődhet a tűzszünet

Ezt olvasta már?

A biztonságpolitikai kabinet közel háromórás ülésének végén döntött a 11 napos, főként kölcsönös rakétaháborúból álló gázai hadművelet lezárásáról. A palesztin övezetet uraló iszlamista Hamász szervezettől származó értesülések szerint pénteken fog életbe lépni a tűzszünet.

Csütörtök este a Gázai övezetből több hullámban tovább folyt Izrael déli részének lövése rakétákkal. Jelentős nemzetközi nyomás nehezedett az izraeli kormányra az egyiptomi közvetítők segítségével megszületett tűzszünet elfogadása érdekében.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ

Rendkívüli ülést tart a jövő héten az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa az izraeli–palesztin konfliktus ügyében – közölte a genfi székhelyű testület. Az ENSZ Közgyűlésében a két ország képviselői népirtással vádolták a másik országot.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa jövő csütörtökön tart rendkívüli ülést az ügyben. A tanácskozás összehívását Pakisztán kezdeményezte az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) koordinátori szerepében, és 63 ország támogatta.

A nemzetközi közösség arra vár, hogy a felek tűzszünetet kölcsönösen hirdessenek, és jelenleg is számos ország próbál közvetíteni köztük.

Az Izrael első számú szövetségesének számító Egyesült Államok azt kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől, hogy tegyen meg mindent az erőszak és a feszültség csökkentése érdekében. Az izraeli hadsereg ennek ellenére az elmúlt órákban tovább bombázta a Gázai övezetet, ahonnan viszont továbbra is rakétákat lőttek ki a környező izraeli településekre. Esti sajtóértesülés szerint az izraeli kormány beleegyezett a tűzszünetbe.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelenleg nincs ülésszaka, de az ilyen mértékű válságok esetén rendkívüli jelleggel összeülhet. A testület székhelye Svájcban található, ahol azonban jelenleg is érvényben vannak a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások, így az ülést virtuális formában tartják.

Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img