Ittasan okozott balesetet hét éve Szalay-Bobrovniczky Vince, de senki sem tájékoztatott róla

Ezt olvasta már?

A jelenleg a Miniszterelnökségen dolgozó egykori bécsi nagykövet Ausztriában hajtott bele egy autóba, de ez ügy sem a magyar, sem az osztrák sajtóba nem került be.

Következmények nélkül okozott balesetet nyolc évvel ezelőtt Magyarország bécsi nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Vince – írja a Telex, amely több mint egy tucat névtelenül nyilatkozó külügyi és diplomáciai forrásra hivatkozva ismertette az esetet. A lap szerint az ügyet csendben elrendezték Ausztriában, miközben letöltendő börtönbüntetés is járhatott volna érte.

A Telex úgy tudja, hogy Szalay-Bobrovniczky 2013. április 26-án este a feleségével és négy gyerekével hazafelé tartott a nagykövetség ötszemélyes, szolgálati Mercedesével. Amikor egy egyenes, egyirányú utcában egy taxi fékezett előtte, nekihajtott, az pedig nekicsúszott egy parkolóhelyről éppen kifelé álló másik kocsinak.

A kiérkező rendőrök 0,84 mg/l előzetes légalkoholszintet mértek a diplomatánál, az újság birtokába került jegyzőkönyv szerint pedig egyértelmű volt az alkoholos befolyásoltsága: alkoholos italok szaga érződött rajta, és be voltak vörösödve a kötőhártyái.

A nagykövet és családja sérülés nélkül úszta meg a balesetet, taxi utasa és a harmadik autó sofőrje viszont megsérült, az egyiküket kórházba is vitték, ám hamarosan kiengtedték.

A jegyzőkönyvre hivatkozva a Telex azt írta: Szalay-Bobrovniczky ittassága annyira egyértelmű volt, hogy a rendőrök közölték vele: a rendelkezésre álló eszközökkel megakadályozzák, hogy újra beindítsa az autót.

A lap megkeresete Szalay-Bobrovinczky Vincét, aki azt állította, hogy a helyszínen lemondott diplomáciai mentességéről és alávette magát a rendőri intézkedésnek. Ennek azonban ellentmond, hogy a helyszínen nem volt hajlandó megfújni a kalibrált szondát, diplomáciai mentességről pedig nem is mondhat le egy diplomata; az immunitást csak a küldő ország vagy nemzetközi szervezet oldhatja fel – olvasható a cikkben.

A jelenleg Miniszterelnökségen dolgozó politikus a lappal azt közölte: biztos volt abban, hogy csak az osztrák szabályok által megengedett mértékben fogyasztott alkoholt, az alkoholszonda pedig vélhetően azért mutatott magasabb értéket a megengedettnél, mert „ebben az időszakban egy vírusos megbetegedés miatt gyógyszert szedtem, amelyről orvosi igazolással is rendelkezem”.

A 2013-as baleset sem a magyar, sem az osztrák sajtóhoz nem jutott el, a lap szerint pedig Szalay-Bobrovniczky elhallgatta a Külügyminisztérium elől a karambol körülményeit. A nagykövet a külügy Létesítménygazdálkodási Főosztályának küldött hivatalos feljegyzésben három nappal a történtek után egyszerű közlekedés balesetként írta le az esetet, és kérte a keletkezett kár teljes körű rendezését. Arról nem tett említést, hogy ittas volt, és hogy az osztrák államügyészség a sérültek miatt hivatalból nyomozatást indított.

Az államügyészség a cikk szerint 2013. június 17-én lezárta az ügyet a bécsi diplomáciai egyezményre hivatkozva, amelynek vonatkozó cikke szerint „az ügyészségnek tartózkodnia kell a bűncselekmény felderítésétől, és le kell állítania az erre vonatkozó eljárást, ha az előzetes vizsgálat alapján a bűncselekmény nem jár bírósági büntetéssel, vagy a vádlott további büntetőeljárása jogi okokból elfogadhatatlan lenne”. Szalay-Bobrovniczkyt a lap szerint akkoriban informálisan behívták az osztrák külügyminisztériumba.

A magyar külügyi tárca a Telexnek azt válaszolta: tudtak arról, hogy Szalay-Bobrovniczky közlekedési balesetet okozott és hogy az esetet az osztrák hatóság vizsgálta a személyi sérülések miatt, „eljárás azonban nem indult, a magyar Külügyminisztériumot nem keresték meg”.

További részletek a Telex cikkében.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img