Itt van Oroszország válasza a brüsszeli szankciós ársapkára

Ezt olvasta már?

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a rendeletet, amely különleges gazdasági intézkedéseket léptet életbe arra válaszul, hogy nyugati államok árplafont vezettek be az orosz kőolajtermékekre és kőolajra.

A rendelet szerint az orosz kőolaj és kőolajtermékek szállítása „külföldi jogi és magánszemélyeknek” tilos, ha azok alkalmazzák az ezekre bevezetett árplafont – írja az iz.ru.

Az elnök kizárta az olajeladást külföldi vevőknek abban az esetben is, ha a szerződés árrögzítési mechanizmust alkalmaz.

A tiltás alól bizonyos esetekben kivétel adható, de csak Oroszország elnökének külön engedélye alapján.

Általánosságban a rendelet végrehajtásának rendszeres ellenőrzése az energiaügyi minisztérium feladata.

A korlátozás 2023. február 1-jén lép hatályba, és jelen állás szerint ugyanezen év július 1-jéig érvényes. A tilalom meghosszabbításáról az orosz kormány dönthet majd.

Vlagyimir Putyin orosz elnökForrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel

A dokumentum szerint az intézkedéseket „az Egyesült Államok és a hozzá csatlakozott külföldi államok és nemzetközi szervezetek barátságtalan és a nemzetközi joggal ellentétes cselekedeteivel összefüggésben”, valamint Oroszország nemzeti érdekeinek védelmében vezetik be.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a múlt héten jelezte Moszkva készségét arra, hogy – válaszul az orosz energiahordozókra vonatkozó árplafon bevezetésére – részlegesen, napi 500-700 ezer hordóval csökkentse az olajkitermelést, ami az összmennyiség öt-hét százaléka.

A nyugati országok olajszankciói december 5-én léptek életbe: az Európai Unió leállította a tengeri úton szállított orosz olaj átvételét, a legfejlettebb országok (G7), Ausztrália és az EU pedig hordónként 60 dolláros árplafont szabott meg a tengeri szállítmányokra.

Ennél drágább olajat szállítani vagy biztosítani tilos.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában