Itt a kormány válasza, miért szavazta meg este azt, amit délelőtt még elutasított

Ezt olvasta már?

Az Ukrajnából érkező menekültek átmeneti védelméről szóló javaslat ügyében azért változott Magyarország álláspontja, mert az eredeti szöveghez képest egy új, támogatható változatról döntöttek – reagált a hvg.hu kérdésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

“Az Európai Bizottság javaslatával kapcsolatban a V4-eknek volt egy álláspontja. A Bel-és Igazságügyi Tanács elé azonban már a javaslat egy olyan változata került, ami mindenki számára elfogadható volt, ezért a javaslatot Magyarország is támogatta” – ezzel magyarázta a hvg.hu kérdésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) azt az elsőre nehezen érthető fordulatot, hogy

a kormány csütörtökön délelőtt még elutasította az Ukrajnából érkező menekültek átmeneti védelméről szóló javaslatot, majd még aznap este megszavazta azt.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa jelentette be, hogy az EU átmeneti védelmet ad az ukrajnai háború elől menekülőknek. Ennek lényege, hogy garantálja a szociális segélyhez és a munkavállalási engedélyhez való hozzáférést a menekülteknek az EU területén.

A hivatalos tájékoztatása szerint a rendelet már péntektől érvényes lesz. A tanács döntése alapján az átmeneti védelem automatikus, nincs szükség hosszadalmas menekültügyi eljárásra, de ettől még az érintettek folyamodhatnak külön menedékkérelemért is.

A tanácsban egyhangú döntés született, vagyis Magyarország, a V4-ek támogatták azt. Ez azért érdekes, mert a délelőtti kormányinfón a hvg.hu kérdésére Gulyás Gergely miniszter határozottan állította, hogy nem támogatja Magyarország ezt a javaslatot, ahogy a többi V4-es állam sem.

A fordulathoz a KTK válasza szerint tehát az vezetett, hogy egy új szövegváltozat készült, de hogy ez miben tért el az eredetitől, amit a magyar kormány elutasított, azt nem részletezték. Megjegyezték viszont, hogy az éppen egy hete, a háború kitörése után hozott kormányrendelet szerint

Magyarország jelenleg is ideiglenes védelemben részesíti az Ukrajna területéről érkezett ukrán állampolgárokat, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárokat.”

A kormány akkor ezzel a döntéssel elrendelte, hogy ezekre a beutazókra nem kell alkalmazni a menekültügyi eljárás törvénybe foglalt átmeneti szabályait, amelyek alapján a kijevi magyar nagykövetségen kellene menedékjogi kérelmet benyújtaniuk, majd a válaszra hetekig várni.

Teljes és azonnali uniós védelmet javasol az ukrajnai menekülteknek Brüsszel

A jugoszláv háború idején dolgozták ki, de az Európai Unió történelmében most először, az ukrajnai menekültek megsegítésére aktiválnák az ideiglenes uniós védelem intézményét. Ha a tagállamok is rábólintanak, akkor az orosz offenzíva elől menekülők egy évre automatikusan tartózkodási és munkavállalási engedélyt, szálláshoz és egészségügyi ellátáshoz való jogot kapnának az összes tagállamban.

A rendelkezés azonban nem volt érvényes például a Kárpátaljáról érkező külhoni magyar állampolgárokra, akik a magyar állampolgárságuk miatt nem folyamodhattak Magyarországon menekültstátuszért. Az ő helyzetük jogi rendezését is megígérte a Kormányinfón Gulyás Gergely.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában