Itt a borzalmas és életveszélyes javaslat Oroszország megbüntetésére

Ezt olvasta már?

Interjút adott a volt lengyel elnök, Lech Wałęsa a francia LCI hírtelevíziónak. A lengyel kommunistaellenes harc hőse, a Szolidaritás megalapítója az elmúlt években sok, meglehetősen furcsa, erősen vitatható nyilatkozatokat tesz. A 79 éves, egykor legendás ellenálló most azzal az ötlettel állt elő, hogy felezzék meg Oroszország lakosságát. Mindezt belső harcok, kívülről provokált felkelések kirobbantásával kívánja elérni. Ami az egyébként is elhúzódó háborút beláthatatlan ideig meghosszabbítaná. A javaslatot minden túlzás nélkül minősíthetjük egyszerre borzalmasnak és egyszerre életveszélyesnek is.

Az LCI francia hírtelevíziónak azt mondta, hogy “a világ biztonságának megteremtéséhez arra lenne szükség, hogy felkelést robbantsanak ki az Oroszország által korábban „annektált” népek körében”.

Lech Wałęsa volt lengyel elnök, a Szovjetunió elleni harc történelmi alakja arra szólította fel a Nyugatot, hogy ne elégedjen meg a február vége óta orosz katonai offenzíva alatt álló Ukrajna felszabadításával, hanem menjen tovább. Ahogy fogalmazott: felszabadítaná egész Oroszországot.

“Még ha Ukrajna meg is nyeri ezt a háborút, öt év múlva ugyanide jutunk, tíz év múlva pedig egy másik Putyin bukkan majd föl” – mondta az egykori lengyel elnök. „Hogy elkerüljük ezt a forgatókönyvet, ki kell kényszerítenünk, hogy megváltozzon az orosz politikai rendszer, vagy pedig felkelést kell szítani Oroszországban” – javasolta a volt lengyel elnök.

Lech Wałęsa volt lengyel elnökForrás: AFP//Juan Barreto

Hacsak nem történik teljes politikai rendszerváltás Moszkvában, a világ biztonságát kizárólag a jelenlegi Oroszország feldarabolásával lehet biztosítani, amely ma még mindig egy birodalom Wałęsa szerint. A volt lengyel elnök szerint – nem lehet tudni, hogy számolta ki – “60 olyan nép található Oroszországban, amelyet elcsatoltak, úgy, ahogy azt ma az ukránokkal teszik. Ezeket az Oroszország által elcsatolt népeket fel kell lázítani (…). Vagy meg kell változtatnunk Oroszország politikai rendszerét, vagy 50 millió lakos alá kell csökkentenünk a lélekszámát”. Az Orosz Föderáció lakossága jelenleg 144 millió fő.

Bár Wałęsa elismeri, hogy a Nyugatnak is fűződnek saját érdekei ahhoz, hogy befolyását és hatalmát kiterjessze, de ezt demokratikus eszközökkel, tehát legitim módon éri el: “Meg kell értenünk, hogy a Nyugat a NATO-n és az EU-n keresztül érvényesíti hatalmát, terjeszkedik, de ezt demokratikus eszközökkel teszi, míg Oroszország ugyanezt erőszakkal”.

A “Szolidaritás” egykori vezetője szerint a világ ismét kettéválik: “Most két rendszer van: vannak egyfelől a demokratikus országok és a NATO, amelyek demokratikus eszközökkel, a népek döntéseinek kikérésével akarnak terjeszkedni, másfelől itt van Oroszország és Kína, amelyek az annexió régi módszeréhez folyamodnak” – teszi hozzá Wałęsa.

Lech Wałęsa szerint a Nyugat tévedett, amikor azt hitte, hogy Oroszország békés országgá válhat. Úgy látja, hogy ez a tévedés a gorbacsovi évekhez vezet vissza. Ahogy fogalmaz, “Oroszországot teljes egészében meg kellett volna buktatni, Gorbacsov ehhez viszont túlságosan is intelligens volt. Akkoriban így láttuk a helyzetet: “ott volt Sztálin, Brezsnyev, de Gorbacsov szimpatikus volt”, ezért aztán békén hagytuk őket. Oroszország kivárta, hogy zűrzavar legyen, és most pontosan ott folytatja, ahol évszázadokkal korábban abba hagyta, és újra népeket akar a birodalmához csatolni. Ez a mi hibánknak köszönhető. Én mindenesetre másképp akartam rendezni ezt a kérdést, de nem engedték” – zárta az egykori lengyel elnök, Lech Wałęsa (tegyük hozzá: rendkívül veszélyes, a háborút évekre elhúzni kívánó) eszmefuttatását.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában