Ítéletidő Olaszországban, tucatnyian eltűntek

Ezt olvasta már?

A sziget északi részén lévő Casamicciola Terme településen bekövetkezett földcsuszamlásban eltűnt embereket keresik – közölte a helyi tűzoltóság.

A hatóságok felszólították a sziget lakóit, hogy maradjanak otthon, ne akadályozzák a mentést.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter szombati közlése szerint egyetlen halálozást sem igazoltak, tucatnyi embert azonban eltűntként kezelnek.

„Jelenleg nincsenek igazolt halálesetek, a mentési munkálatok nehézségekbe ütköznek, mivel az időjárási viszonyok még mindig kihívást jelentenek” – mondta újságíróknak.

„A helyzet nagyon bonyolult és nagyon komoly, mert valószínűleg néhányan a sár alatt vannak” – nyilatkozott a miniszter a RAI állami televíziónak a római vészhelyzeti parancsnoki központból.

Korábban Matteo Salvini infrastruktúráért felelős miniszter azt közölte, hogy

nyolc ember halt meg a földcsuszamlásban.

Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint legalább tíz épület omlott össze. Autókat és buszokat sodort a katasztrófa a tengerbe. Két embert, akik egy tengerbe sodródott autóban ültek, sikerült kimenteni.

Médiajelentések arról is beszámoltak, hogy sok ember ragadt a házában a fölcsuszamlás miatt.

A szigetről készült videókon látható, hogy kisebb buldózerek tisztítják az utakat, miközben a lakosság vízsugárral próbálja megtisztítani otthonait a sártól. A tűzoltók mellett a parti őrség is a mentési munkálatokon dolgozik. Kompokkal érkezett erősítés, köztük keresőkutyákkal dolgozó csapatok segítik a mentést.

Casamicciola, 2022. november 26. A sárlavina által a partra sodort autók egyikének roncsa a dél-olaszországi Ischia szigetén fekvő Casamicciolában történt földcsuszamlás helyszínén 2022. november 26-án. A heves esőzések okozta természeti katasztrófa következtében legkevesebb 13 ember eltűnt. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Giorgia Meloni olasz kormányfő köszönetet mondott a mentésben résztvevők munkájáért – közölte római hivatala, hozzátéve, hogy a miniszterelnök közvetlen kapcsolatban van a helyi hatóságokkal.

Hat óra alatt 155 milliméter eső esett, Nápoly környékét és Ischiát napok óta heves esők sújtják. További csapadék és erős szél miatt vasárnapig figyelmeztetés van érvényben.

pag \ pbe

Nyitókép: MTI/AP/LaPresse/Alessandro Garofalo

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában