Ismét Magyarországot fenyegeti Vera Jourová, már a parlamenti választásba is beavatkozna

Ezt olvasta már?

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke ismét az uniós támogatások felfüggesztésével fenyegette meg Magyarországot és Lengyelországot. A Bloombergnek adott nyilatkozatában arról is beszélt, hogy reményei szerint az idei évben, még a jövő évi magyar parlamenti választás előtt eredménye lehet a jogállamisági eljárásnak. A nemzetközi hírügynökség (reménykedve) megjegyezte, hogy a pénzügyi büntetések befolyásolhatják a jobboldali kormány újraválasztási esélyeit. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint Brüsszelnek inkább az elhibázott vakcinabeszerzésével kellene foglalkoznia.

“Az Európai Unió még az idén megkezdheti a jogállamisági elv megszegőinek megbüntetését egy új szankciós eszközzel, aminek következtében az érintettek több milliárd eurót veszíthetnek”nyilatkozta Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a Bloombergnek.

Ismét fenyegetőzik

A dolog érdekessége, hogy tavaly decemberben az európai uniós állam- és kormányfők a hétéves költségvetés vitáján megállapodtak arról, hogy a brüsszeli pénzek lehívását nem lehet homályos politikai és ideológiai (gender, bevándorlás, stb.) feltételekhez kötni. Mint ismert, az egyezség értelmében az Európai Unió költségvetése 1074 milliárd euró lesz a 2021-2027 közötti időszakban, és emellett egy 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő alapról is döntöttek a tagállamok.

Ehhez képest Jourová mostani interjújában egy olyan kiskapus megoldást vázolt, ami szerinte lehetővé tenné a mainstreammel szembemenő tagállamok, nevezetesen Magyarország és Lengyelország megbüntetését. “Az egyik lehetőség, hogy még a folyósítás előtt befagyasztjuk az 1,8 billió eurós keretet” – vázolta Jourová, aki leszögezte, hogy a bizottság elszánt a renitens ország szankcionálásban, ő maga pedig segítséget nyújt a koncepció kidolgozásában.

“Előmozdítom a rendszert, amivel az elérhető és nem a már elköltött pénzeket lehet elvonni. Ez nagy különbség, hiszen így már ebben az évben előre tudunk lépni az ügyben” – jelentette ki, és úgy értelmezi a törvényt, hogy a január elsején hatályba lépő jogállamisági mechanizmus elméletileg lehetőséget adna arra, hogy a bizottság visszatartsa az uniós pénzeket a renitens országoktól. Abban reménykedik, hogy “Orbán Viktor kormánya 7,2 milliárd eurót is bukhat”. Magyarán  

Jourová több milliárd eurónyi uniós forrás megvonásával fenyegette meg Magyarországot. 

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot visel Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, értékekért és átláthatóságért felelős cseh uniós biztos az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitáján Brüsszelben 2020. május 14-énForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A Bloomberg Jourová gondolatai alapján megjegyezte, hogy a pénzügyi büntetések befolyásolhatják a jobboldali kormány újraválasztási esélyeit.

“A bizottság azt szabhatja a kifizetések feltételéül, hogy az adott tagállam garantálja a pénzek ellenőrzött felhasználását, vagyis legyen „jól funkcionáló bírói rendszere, jól funkcionáló közbeszerzési rendszere és jól funkcionáló ügyészsége” – jelentette ki Jourová. Természetesen ezek értelmetlen mondatok, hiszen ki mondhatja meg mi alapján, főleg Brüsszelből, hogy mi az, ami jól funkcionál.

Egyszerűbb nem létező problémákkal foglalkozni Brüsszelben, mint az elhibázott vakcinabeszerzésekkel

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Világgazdaság megkeresésére azt írta Jourová nyilatkozatára, hogy “Soros György hű szövetségesének úgy tűnik, hétről hétre bizonyítania kell a magyarok iránt táplált gyűlöletét, amivel megsérti Magyarországot és a magyar embereket is. A Bizottság képviselője pedig – aki már többször is bizonyította alkalmatlanságát – ahelyett, hogy mindenféle mondvacsinált indokokkal támadja Magyarországot, foglalkozhatna inkább Brüsszel elhibázott vakcinabeszerzésével.”

Mint ismert, a bizottsági alelnököt brüsszeli körökben egyértelműen Soros Györgyhöz kötik, akivel az elmúlt ciklusban is rendszeresen egyeztetett.

Minden fronton támadja Magyarországot

Jourová a napokban a magyar, a lengyel és a szlovén sajtószabadság helyzete miatt emelt szót az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén tartott vitában.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a biztos kijelentéseire reagálva azt mondta a legutóbbi Kormányinfón: miközben az Európai Bizottság elrontotta vakcinabeszerzést, aközben az “általunk persona non gratának tekintett Vera Jourová biztos” különböző országokkal szemben fellépést tervez. “A védekezést tehát nem segítik, megnehezítik, a vakcinabeszerzést elrontják és közben országokat vegzálnak” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Vera Jourová teljesen alkalmatlan arra a bizottsági tisztségre, amit betölt, és nyilvánvalóan gyűlöletet érez Magyarország iránt.

Emlékezetes, tavaly szeptemberben beteg demokráciának nevezte Magyarországot.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában