Ismertették a spanyol gazdasági helyreállítási tervet

Ezt olvasta már?

„A járvány felgyorsított folyamatokat, amelyeket már korábban láttunk” – fogalmazott Pedro Sánchez, kifejtve, hogy az elképzelések tengelyét a zöld gazdaságra való átállás és a digitális átmenet adja.

Az Európai Unió helyreállítási alapjából Spanyolország 140 milliárd euróra számíthat a következő hat évben. 2023-ig 72 milliárd eurót terveznek felhasználni, amelynek 37 százalékát az ökológiai, 33 százalékát a digitális fejlesztésekre tervezik fordítani.

  • Felgyorsítják az energiarendszer átalakítását, amelynek célja, hogy 2050-re kizárólag megújuló forrásból származó energiát használjanak fel az országban.
  • Ösztönzik az elektromos közlekedést is, hogy 2023-re 250 ezer, 2030-ra ötmillió elektromos jármű legyen az utakon, százezer töltőhellyel.
  • A spanyolok 80 százaléka részesülhet digitális képzésben, további cél pedig, hogy a lakosság 75 százaléka hozzáférjen az 5G hálózathoz.

„A világ megváltozott és a jövőnk érdekében fel kell gyorsítanunk az ország átalakítását. Nem csak a GDP helyreállításáról van szó, amelytől megfosztott bennünket a járvány, hanem egy új módon történő, robosztusabb pilléreken álló növekedésről” – hangsúlyozta a kormányfő.

A járvány hatására az elmúlt hét hónapban félmillióval emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma a dél-európai országban. A spanyol statisztikai hivatal nyilvántartása szerint szeptember végére 3,8 millióan voltak állás nélkül. A foglalkoztatottak száma meghaladta a 18,8 milliót, ami 370 ezerrel kevesebb mint februárban.

Spanyolországban a legmagasabb a kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma Európában. Az első, januárban igazolt eset óta mintegy 836 ezer embernél azonosították a fertőzést.

A spanyol egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az elmúlt 24 órában több mint ötezer új esetet regisztráltak.

A koronavírus eddig 32 562 ember halálát okozta az országban, az elmúlt egy hétben 445-en hunytak el. A szaktárca nem közli a napi halálozási adatokat.

A spanyol közszolgálati televízió tájékoztatása szerint az ország 8131 településéből legkevesebb 640-ben van érvényben kisebb-nagyobb járványügyi tilalom, ebből 39-ben korlátozták a szabad mozgást, ami több mint 5,5 millió embert érint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában