India 120 ballisztikus rakétát telepít Kínával és Pakisztánnal közös határára

Ezt olvasta már?

A Rajnath Singh védelmi miniszter vezette indiai védelmi beszerzési bizottság 120 új Pralay közepes hatótávoságú, ballisztikus rakéta beszerzését hagyta jóvá. A hagyományos robbanófejekkel ellátott rakétákat India Kínával és Pakisztánnal közös határára telepítik – számolta be a honvédelmi minisztériumra hivatkozva az ANI indiai multimédiás hírügynökség hétfőn..

Először az indiai légierő kap a rakétákból, majd a szárazföldi erőknek is szállítanak.
A Pralay 150-500 kilométeres távolságban képes célokat eltalálni, de a rakéta hatótávolsága növelhető.
Az indiai rakétát 2015 óta fejlesztik. Sikeres teszteket hajtottak végre 2021 végén és az idén decemberben.

A Pralay kommunikációs központok, légvédelmi állások, ellenséges repülőterek hagyományos fegyverekkel való megsemmisítésére szolgál.

Évtizedes feszültségekForrás: AFP/NurPhoto/Nasir Kachroo

India többször került katonai konfliktusba a vele szomszédos Kínával és Pakisztánnal.

Legutóbb december közepén csaptak össze indiai és kínai határőrök az északkelet-indiai Arunácsal Prades állam Tavang körzetében. India és Kína között 3800 kilométernyi ki nem jelölt határ húzódik, ami miatt a felek között évtizedeken át feszültség uralkodott. 1959-ben India arról számolt be, hogy Kína területet szakított ki Arunácsal Prades államból, aminek következtében mintegy 38 ezer négyzetkilométernyi, Ladak és Akszajcsin körzethez tartozó terület került kínai ellenőrzés alá.

A felek azóta hosszú távú jegyzőkönyvekben állapodtak meg a tűzfegyverek bevetésének elkerüléséről a határt helyettesítő úgynevezett „aktuális ellenőrző vonal” mentén.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában