Így gyújtották fel Brüsszelt a marokkói migránsok a vb-meccs után – fotók, videók

Ezt olvasta már?

Vasárnap kora délután komoly tömegzavargások törtek ki Belgium fővárosában, miután a belga válogatott vereséget szenvedett a Marokkó elleni meccsen a katari labdarúgó-világbajnokságon. A rendbontók gyújtogattak, erőszakosan törtek-zúztak, és Brüsszel két legrosszabb közbiztonságú migránsnegyedében is óriási botrányt okoztak, a rendőrségnek vízágyút is be kellett vetnie a megfékezésükre. Érdekes módon a francia és belga sajtó egészen hétfő reggelig hallgatott arról, hogy mi történt, de azután már ők is megírták: bevándorló hátterű marokkóiak borították lángba a várost, ők így ünnepelték a győzelmet a belgák felett. Az új videófelvételeken és fotókon jól látszódik, milyen döbbenetes és ijesztő, ami történt.

Mint arról korábban az Origo beszámolt, valósággal szétszedték Brüsszelt a marokkói származású szurkolók azután, hogy Marokkó 2-0-ra legyőzte Belgiumot a katari labdarúgó-világbajnokságon. 

A szurkolók autókat rongáltak meg és gyújtogattak, a helyszínre rendelt rendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be a randalírozó tömeg feloszlatására.

Az MTI a La Libre belga napilapra hivatkozva új információkat osztott meg: közösségi oldalakon terjedő videókon látható, hogy

a rendbontók marokkói zászlókkal a kezükben megtámadnak egy járművet a brüsszeli városközpontban.

Rohamrendőrök a Brüsszel központjában kitört zavargások közben 2022. november 27-én. A rendbontásokra azt követően került sor, hogy Marokkó a katari labdarúgó-világbajnokságon 2-0-ra megverte a belga csapatotForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A lap azt is közölte, hogy

egy, az incidensről tudósító újságíró megsérült a petárdázás következtében.

A körzeti rendőrkapitányság szóvivője a belga hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a rendzavarást több tucat olyan személy kezdte,

akik csak az alkalmat várták, hogy összeütközésbe kerüljenek a rendfenntartó erőkkel és veszélyeztethessék a közbiztonságot.

A pusztítás nyomai a Brüsszel központjában kitört zavargások után 2022. november 27-én. A rendbontásokra azt követően került sor, hogy Marokkó a katari labdarúgó-világbajnokságon 2-0-ra megverte a belga csapatotForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A délután folyamán a rendőrség lezárta a zavargások helyszínét a forgalom elől, több villamosjáratot megszakítottak.

Bevándorló hátterű marokkóiak borították lángba a várost

Mint arról beszámoltunk, a zavargás több szereplője is marokkói zászlót kötött magára, és

BRÜSSZEL BELVÁROSÁBAN IS VOLTAK ZAVARGÁSOK, VALAMINT A VÁROS KÉT LEGROSSZABB KÖZBIZTONSÁGÚ MIGRÁNSNEGYEDÉBEN IS: MOLENBEEKBEN ÉS ANDERLECHTBEN.

MOLENBEEK VÁROSRÉSZ BRÜSSZEL EGYIK OLYAN NEGYEDE, AHOL NAGY RÉSZBEN KÖZEL-KELETI BEVÁNDORLÓK VAGY BEVÁNDORLÓ HÁTTERŰ LAKOSOK ÉLNEK.

Kiégett autó roncsa a Brüsszel központjában kitört zavargások után 2022. november 27-én. A rendbontásokra azt követően került sor, hogy Marokkó a katari labdarúgó-világbajnokságon 2-0-ra megverte a belga csapatotForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Érdekes módon ezt az információt a francia és belga sajtó valahogyan „kifelejtette” vasárnap esti tudósításaiból, ugyanakkor hétfő reggel már több lap is említést tett arról, hogy mi történt, és hogy a zavargásokat bevándorló hátterű marokkóiak csinálták.  

Időközben döbbenetes felvételek láttak napvilágot, amelyeken jól látszódik, mekkora volt a káosz vasárnap a belga fővárosban. A képsorokon jól látszódik, ahogyan a dühös szurkolók zöme fiatal, bevándorló hátterű marokkói:

A marokkóiak törtek-zúztak: autókat rugdostak, borítottak fel, petárdáztak, gyújtogattak és elektromos rollereket égettek. 

Rotterdamban is kitörtek zavargások

Érdekes módon a hollandiai Rotterdamban is rohamrendőröknek kellett beavatkozni, mivel a központban ott is zavargások alakultak ki a katari labdarúgó-világbajnokságon Marokkó Belgium felett aratott győzelme után. A rendőrség egy körülbelül ötszáz fős szurkolói csoportról tett említést. A rohamrendőröket végül Hágában is riasztották.

Rotterdamban kövekkel és üvegekkel dobálták meg a rohamrendőröket.

A hágai Vaillantplein-en is nagy volt a felfordulás.

Tűzijátékokat dobáltak a marokkói fiatalok és felfeszítették a járókelők autóinak ajtaját.

A résztvevőket arra kérték, hogy hagyják el a területet – mondta a rendőrség szóvivője a NU.nl-nek. A nyugat-amszterdami Mercatorplein-en is sok volt a „kellemetlenség” – számolt be a helyi média. Az alábbi felvételeken látható, amint felgyújtanak egy autót.

A történésekből is egyértelműen látszódik, hogy komoly gondokat okoz a bevándorló hátterűek integrálása a bevándorlást támogató országokban.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában