Helyi népszavazást kezdeményez a kínai egyetem ügyében Baranyi Krisztina

Ezt olvasta már?

Annak a 13 hektáros területnek, ahol megépülne a Fudan Egyetem, több mint a fele Ferencváros tulajdonában van, ez alapján kezdeményez helyi népszavazásokat Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.

Facebookon tette közzé Baranyi Krisztina, hogy a fővárosi közgyűlés tagjaként és Ferencváros polgármestereként helyi népszavazásokat kezdeményez a kínai egyetem, a Fudan ügyében. 

Bejegyzésében emlékeztetett: Orbán Viktor a 2019-es önkormányzati választások után azt ígérte, hogy „Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak”. Ennek megfelelően létre is jött a Budapesti Közfejlesztések Tanácsa, ahol a kormány által tervezett nagyberuházásokról születnek a Fővárossal közös döntések. A tanácsban széleskörű támogatottsága volt a Diákvárosnak, ahogy az atlétikai világbajnokság megrendezésének is, de a kínai Fudan egyetem pont ide tervezett campusáról „nemhogy közös döntés nem született, de el is titkolták előlünk az erről szóló államközi megállapodást, a tervek részleteit, a helyszínt, a finanszírozási konstrukciót, mindent” – magyarázta.

A polgármester hozzátette: annak a 13 hektáros területnek, ahol megépülne a Fudan Egyetem, több mint a fele Ferencváros tulajdonában van és a Főváros is rendelkezik ott némi ingatlantulajdonnal. „Vagyis ezeket az ingatlanokat át kellene adnunk erre a célra. Az a felhatalmazás, ami alapján ezt megtehetnénk, nem született meg. Ehhez Budapest és a ferencvárosiak beleegyezése is kell. Ha máshogy nem megy, népszavazás döntsön arról, hogy odaadjuk-e Ferencváros vagyonát egy magánegyetemnek, amelynek költségeit még az unokáink is fizetni fogják. Amíg nem születik felelős, közös döntés arról, hogy a Fudan megépülhet ebben a városban, Ferencváros nem fog semmilyen vagyonelemet ennek a projektnek a rendelkezésére bocsátani” – szögezte le.

Ahogy korábban megírtuk, a IX. kerületi Duna-parton 540 milliárd forintos kínai kölcsönből és kínai kivitelezővel felépítendő Fudan ügyében a legutóbbi fordulat, hogy egy pénteki kormányhatározat elvette az ügyet Fürjes Balázstól, akinek a Déli Városkapu Fejlesztési Programból a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, az új Csepeli Közpark és a Dunai Evezős Központ előkészítése és tervezése marad meg feladatként. A Budapest Diákváros, valamint a Fudan Hungary Egyetem megvalósítását hétfőtől a felsőoktatást amúgyis felügyelő Palkovics László innovációs és technológiai miniszter irányítja kormánybiztosként, külön díjazás nélkül. 

A határozat  egyértelműen kimondja: a kormány fenntartja szándékát a Budapest Diákváros megvalósítására, úgy, hogy emellett a Fudan Hungary Egyetem budapesti oktatási-kutatási és adminisztratív infrastruktúrája is létrejöjjön.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img