Hatástalanítás közben robbant fel egy világháborús bomba Lengyelországban

Ezt olvasta már?

A Lengyelországban valaha talált legnagyobb második világháborús bomba robbant fel hatástalanítás közben hétfőn a Balti-tengerben – tudatta a Lengyel Haditengerészet szóvivője.

Az óriási bombát egy 1945-ben elsüllyesztett német Lützow cirkálón találták. Swinoujscie korábban Németország része volt, és a bombázás idején Swinemündének hívták – írja a BBC.

Swinoujscie kikötővárosban a bomba miatt 750 embert kellett evakuálni, mert 50 százalék esély volt rá, hogy felrobban. A bomba 6 méter hosszú, 5,4 tonna volt, amelynek csaknem fele robbanóanyag volt.

A töltet 12 méter mélyen ágyazódott be a tenger mélyén, és csak az orra látszódott ki.

A haditengerészet távirányítóval tervezte hatástalanítani a szerkezetet. A tervek szerint nem következett volna be detonáció, de a bomba végül felrobbant.

Az egész várost, földrengésszerűen megrázta a nagy erejű robbanás, a videón is látszik, hogy hatalmas vízoszlop tör fel a levegőbe.

A hatástalanítás detonációvá vált. A bomba hatástalanítottnak tekinthető, nem jelet többé veszélyt a Szczecin-Swinoujscie csatornára – mondat Grzegorz Lewandowski hadnagy, a Lengyel Haditengerészet 8. partvédelmi flottájának szóvivője.

Szerencsére minden búvár a veszélyzónán kívül volt, így nem sérült meg senki.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában