Határzárról és forró háború kirobbanásáról beszélt a fehérorosz elnök

Ezt olvasta már?

Aljakszandr Lukasenka a hírügynökség szerint azt mondta, kénytelen lezárni a nyugati határokat, illetve keleten az Ukrajnával közös határszakaszt.

Lukasenka egyben felszólította a litván, lengyel és az ukrán népet:

ne engedjék meg politikusaiknak egy „forró” háború kirobbantását.

Előzőleg a fehérorosz külügyminisztérium „agresszív jellegűnek” minősítette az Európai Parlamentnek (EP) a fehéroroszországi helyzettel kapcsolatos határozatát, amely Minszk szerint „semmilyen konstruktív elemet nem tartalmaz”

Az EP csütörtökön fogadta el a határozatot a fehéroroszországi helyzetről, ebben elutasították az augusztus 9-én tartott fehéroroszországi elnökválasztás eredményét, mert az EP szerint a választások „az összes nemzetközileg elismert norma kirívó megsértésével” zajlottak. A határozat szerint az EP Aljakszandr Lukasenkát mandátuma november 5-i lejárta után nem ismeri el az ország elnökének,.

Az EP elítélte a tömeges letartóztatásokat, a békés tiltakozók és az újságírók erőszakos elnyomását.

Fehéroroszországban folyamatosak a tüntetések az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Nyitókép: MTI/EPA/Belta pool/Andrej Sztaszevics

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában