Hatalmas káosz és járattörlések várhatók a német repülőtereken

Ezt olvasta már?

A Lufthansa földi kiszolgáló személyzete a szakszervezet felhívására figyelmeztető sztrájkot tart, a légitársaság utasainak járattörlésekre, késésekre és hosszú várakozásokra kell felkészülniük.

A sztrájkot a ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) szakszervezet hirdette meg a Németországban foglalkoztatott mintegy 20 ezer alkalmazottat érintő, egyelőre eredménytelen bértárgyalásokkal összefüggésben .

A ver.di 9,5 százalékos béremelést követel.

A munkavállalók túlterheltsége, a magas infláció miatt a három éven át tartó bérstop után indokolt lenne a jelentős béremelés – nyilatkozta Christine Behle főtárgyaló, a ver.di alelnöke.

A földi kiszolgáló személyzet Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Hamburg, München, Berlin, Bréma, Hannover, Stuttgart és Köln repülőterein teszi le a munkát.

A Lufthansa közlése szerint mindenekelőtt a két legnagyobb, egyben nemzetközi csomópontnak számító müncheni, illetve a frankfurti repülőtereken várható a legtöbb járattörlés.

A német repülőtereken hetek óta súlyos a hiány az induló, illetve érkező személyzet létszámában. Ennek elsődleges oka a koronavírus-járvány volt. Mindez pedig a nyári időszakban azzal párosult, hogy a járvány után rendkívüli módon megnőtt mind az országon belül, mind a külfökdre utazók száma.

A komány a repülőtéri válsághelyzet nyomán a közelmúltban arról döntött, hogy a földi személyzet hiányát külföldi vendégmunkásokkal, elsősorban törökökkel kívánnak enyhíteni.

Érkezésük azonban csak augusztusra várható.

Az utasok az elmúlt hetekben lassan “hozzászoktak” a rendkívüli várakozásokhoz. A legtöbben a járat indulása előtt már órákkal megjelennek a repülőtereken.

A figyelmeztető sztrájk a tervek szerint szerdán hajnali 3.45-kor kezdődik és csütörtök reggel 6 óráig tart.

Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Ramon van Flymen

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában