Hatalmas hőség sújtja Indiát, több helyen a 45 foknál is melegebb van

Ezt olvasta már?

Szokatlanul korán beköszöntött hőhullám sújtja Indiát, helyenként 45 Celsius-fokot meghaladó forróságtól szenvednek az emberek, és áprilisi átlaghőmérsékleti rekordok dőlnek meg.

Északnyugat- és Közép-Indiában nagyobb a hőség, mint bármikor ilyenkor az időjárási feljegyzések 122 évvel ezelőtti kezdete óta. Pénteken több mint tucatnyi helyen mértek 45 fok fölötti hőmérsékletet, a legmagasabbat, 47,4 fokot az észak-indiai Banda városban.Áprilisban a napi legmagasabb hőmérséklet átlaga északnyugaton elérte 35,9, Közép-Indiában pedig a 37,78 Celsius-fokot, ami a legmagasabb a mérések kezdete óta. A hőhullám az elkövetkező napokban is folytatódik, sőt még fokozódhat is, Észak-Indiában 50 fokot meghaladó hőmérsékletek várhatók – közölte szombaton Mrutjandzsaj Mohapatra, az indiai meteorológiai szolgálat vezetője. Az ilyen forróság nem számít ritkaságnak Dél-Ázsiában, ám idén szokatlanul korán jött az első hőhullám.

 Indiában hagyományosan a május és a június a legforróbb hónap. A tikkasztó hőségben megolvadnak a járdák, sok a rosszullét és a tűz, az iskolák zárva tartanak. A rendkívüli hőség következményei több mint egymilliárd embert fenyegetnek, hívták fel a figyelmet tudósok.

A hőhullám több indiai államban áramhiánnyal párosul, mert a megnövekedett fogyasztás miatt hiány keletkezett a villamosáram előállításához szükséges szénből.

A hatóságok rendkívüli szénszállítmányokkal teli vasúti szerelvényeket indítottak útnak az áramszünetek sújtotta térségekbe. Hőségtől szenved Pakisztán is, ahol, mint azt a klímaváltozási szövetségi miniszter megállapította, évtizedek óta először elmaradt a tavasz, a telet rögtön a nyár váltotta fel.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában