Harry gyermekei herceggé és hercegnővé váltak – egy időre

Ezt olvasta már?

Ezzel Archie Mountbatten-Windsor hivatalosan is herceg: korábban a Sussex házaspár, Harry és Meghan azt sugallták, hogy rasszista indítékból nem kapta meg gyermekük a címet. Lilibet, Archie húga hercegnővé vált II. Erzsébet halálával és nagyapjának, III. Károlynak trónra lépésével.

Meghan tavaly beszélt Oprah Winfrey-nek adott interjújában arról, hogy sokkolta a tény, miszerint Archie nem kapott rendőri védelmet, mivel nem volt hercegi rangban, amivel kapcsolatban azt feltételezték, édesanyja bőrszíne miatt alakult így – írja a The Guardian.

KAPCSOLÓDÓ

A házaspár azt feltételezte, III. Károly trónra lépésével megkapják majd gyermekeik a rangot, ám később arról tájékoztatták, hogy

protokollváltás várható, így gyermekeik nem lehetnek hercegi illetve hercegnői rangban, és az ő királyi felsége megszólítás sem jár nekik majd.

A jelenlegi protokollt, miszerint az uralkodó unokáinak jár a cím és a megszólítás, V. György alkotta még 1917-ben. Archie az uralkodó dédunokájaként született, nem unokaként – ahhoz, hogy a most megkapott címet elvegyék tőle, az új királynak levélben kell megfosztania attól.

KAPCSOLÓDÓ

Oprah Winfrey annak idején megkérdezte Meghant, fontos-e neki, hogy fia herceg legyen – ő akkor úgy válaszolt, ha ez jelenti a biztonságot, akkor igen. V. György eredeti rendelkezésének értelmében dédunokaként csak György hercegnek járt hercegi cím a walesi herceg legidősebb gyermekének legidősebb fiaként.

Nyitókép: MTI/EPA/Henk Kruger

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában