Három napja ég a kigyulladt olajszállító tartályhajó Srí Lankánál

Ezt olvasta már?

Sikerült megfékezni a lángok terjedését a Srí Lanka partjánál két napja kigyulladt olajszállító tartályhajón, de még nem oltották el teljesen a tüzet – tudatta szombaton az ország haditengerészete.

Négy vontatóhajó és három Srí Lankai-i hadihajója, és négy indiai hajó küzdött a tűzzel, amely csütörtökön keletkezett az MT New Diamond nevű tankeren.
A tartályhajó fedélzetén kétmillió hordó olajjal szállított, és 37 kilométerre volt Srí Lanka keleti partjaitól, amikor lángra kapott.

A haditengerészet szóvivője, Indika de Silva elmondta, hogy a tartályhajót pénteken elvontatták a nyílt tengerre.

A balesetben egy matróz meghalt, egy másik megsérült. Mindketten Fülöp-szigetekiek. Megsérült egy hajómérnök is, őt kórházban ápolják, állapota stabil.

A Srí Lanka-i Légierő sajtóosztálya által közreadott képen lángol a New Diamond óriástanker Srí Lanka délkeleti partjaitól nem messze 2020. szeptember 4-én.Forrás: MTI/EPA/Srí Lanka-i Légierő sajtóosztálya/-

A lángok a gépház kazánjában keletkeztek, de nem terjedtek át a kőolajtárolókra. Olajszivárgást sem észleltek – számolt be a haditengerészet.

Helyi tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy ha a hajó léket kap vagy a fedélzetén robbanás történik, akkor súlyos környezetvédelmi károk keletkezhetnek. A szigetállamnak ugyanakkor nincsenek megfelelő eszközei, forrásai arra, hogy megküzdjön egy nagy méretű olajkatasztrófával, ezért a régió országaihoz folyamodtak segítségért.

A tankeren 23 főnyi legénység szolgált, 18 Fülöp-szigeteki és öt görög állampolgár. Többségük sértetlenül hagyta el a hajót, amely Kuvaitból tartott az Indiában lévő Paradipba, az ottani olajfinomítóba szállított nyersanyagot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában