Három évre ítélték Macron volt bizalmasát, mert rendőrnek öltözve tüntetőket vert – mégsem kell börtönbe mennie

Ezt olvasta már?

Egy év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a párizsi büntetőbíróság pénteken Alexandre Benallát, Emmanuel Macron francia elnök volt biztonsági főnökét, amiért három évvel ezelőtt egy diákmegmozduláson tüntetőket vert rendőrségi rohamsisakban és karszalagot viselve, majd jogosulatlanul használt diplomataútleveleket. Benalla bizalmas viszonyban volt Macronnal: 300 négyzetméteres luxuslakást utalt ki neki, diplomataútlevelet kapott, és egyszer még azt is bizonygatta az elnök, hogy a marokkói származású testőrparancsnok nem a szeretője és nem ismeri a nukleáris kódokat.

Az elnöki hivatal korábbi alkalmazottjának nem kell börtönbe vonulnia: az egy év letöltendő szabadságvesztést elektromos nyomkövető viselésének kötelezettségével az otthonában kell töltenie. 

Benallát a bíróság mellékbüntetésként öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és tíz évre a fegyverviseléstől, bevonták valamennyi fegyverét.

A 2021. november 5-én közreadott, szeptember 13-án készült képen Alexandre Benalla, Emmanuel Macron francia elnök volt biztonsági főnöke távozik egy párizsi bíróságról perének első tárgyalása utánForrás: MTI/AP/Francois Mori

Az elnöki munkatárs ellen, aki jelenleg a magánszektorban biztonsági tanácsadóként dolgozik, eredetileg azért indult eljárás, mert 2018. május 1-én egy diákmegmozduláson tüntetőket bántalmazott.

A férfit a Le Monde című francia napilap azonosította az általa 2018. július 18-án közzétett felvételen. Az elnöki hivatal állítása szerint Benalla csak megfigyelőként vett részt a tüntetésen, de a botrány hatására elbocsátották tisztségéből.

[embedded content]

Az államfő 30 éves volt bizalmi emberéről utóbb kiderült, hogy a bántalmazást követő elbocsátása után 23 alkalommal használta diplomata útleveleit, amelyeket be kellett volna szolgáltatnia.

Ön a köztársasági elnökhöz fűződő állítólagos jó viszonyra hivatkozva visszaélt a tényleges hatalmával. Elárulta a kinevezésével járó bizalmat – fogalmazott a bíróság elnöke az ítélethirdetéskor.

Kiemelte, hogy Benallát a munkaköre példamutatásra és szigorra kötelezte volna, ő viszont elfogadhatatlan módon viselkedett. 

A bírónő úgy látta, hogy a vádlott önhatalmúnak és büntethetetlennek gondolta magát, amikor elbocsátása után jogosulatlanul használta a diplomataútleveleit, és feletesse aláírását ráhamisította egy dokumentumra annak érdekében, hogy 2017-ben törvénytelen módon fegyverviselési engedélyt kapjon. 

“Nem vagyok angyal, nem szabályszerűen végzem a dolgokat. Ettől lennék bűnöző?” – kérdezte Benalla még az ítélethirdetés előtt az utolsó szó jogán.

A védelem – amely szerint a médiaőrület ördögként festette le az ügyfelét – a diplomataútlevelek jogosulatlan használatán kívül, amelyet elismert Benalla, felmentést kért.

A három évvel ezelőtt kirobbant Benalla-ügy hónapokon át volt a francia média első számú témája, Emmanuel Macron elnökségének egyik legjelentősebb botrányává vált, és különböző fejleményeivel jelentősen megnehezítette a kormány munkáját.

Az ellenzék államügynek minősítette a történteket, az elnöki hivatal amatőrizmusára irányítva a figyelmet, a kormányzat viszont Benalla egyéni személyi kisiklásának nevezte a történteket. 

A francia szenátus jogi bizottságával párhuzamosan – amely negyven embert hallgatott meg a Benalla-ügyben – 12 különböző vádpontban ítélték el az elnök volt biztonsági főnökét. 

Felelnie kellett a tüntetésen rögzített bántalmazás miatt, amiért “csoportosan elkövetett szándékos erőszakkal” vádolták. Benalla a perben tagadta a vádat, azt állítva, hogy “szabálysértést elkövető embereket” állított elő, és ez szerinte “állampolgári reakció” volt a részéről.

A két diplomata útlevél jogosulatlan használatára, valamint a volt szolgálati útlevelével kapcsolatos hamisításra sem tudott magyarázatot adni.

Mint azt az Origo több cikkében megírta, Benalla feltűnően jó viszonyban volt Emmanuel Macron elnökkel, amit fényképfelvételek is bizonyítottak.

2017. június 17-én Le Touquet-ben készített kép Emmanuel Macron francia elnökről és kabinetjének biztonságért felelős helyettes vezetőjéről, Alexandre BenallárólForrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

A viszonyra jellemző, hogy Benalla egy az Élysée-palotához toldott 300 négyzetméteres luxuslakásban lakott, amely arról volt ismert a franciák körében, hogy Mitterand elnöksége idején egy ideig itt élt a szocialista elnök szeretője és titkolt lánya. Macron pedig, amikor a Benalla-botrány kiderült, egészen elképesztő és furcsa magyarázkodásba kezdett, azt mondta: nem igaz, hogy nukleáris indítókulcsok voltak a testőrparancsnokánál, és az sem igaz, hogy a férfi a szeretője – miközben ezeknek cáfolatára nem kérte senki.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img