Harkov véres ostroma jöhet, rengeteg katonát csoportosítanak át oda az oroszok

Ezt olvasta már?

Bejutottak a csernobili atomerőmű területére az első újságírók az orosz csapatok távozása óta. A leállított atomerőmű biztonsági rendszereit működtető ukrán mérnökökkel is tudtak beszélni. Az ő beszámolóik szerint a megszálló orosz katonák már a háború első napján elfoglalták a területet, az üzemet biztosító ukrán nemzetőröket elfogták és egy pincébe zárva fogva tartották – egészen a távozásukig, amikor magukkal vitték őket.

Az üzem munkatársaival szemben agresszívan viselkedtek, bár a munkájukat folytathatták. “Tudni akarták, hogyan kezelték a létesítményt. Információt akartak az összes eljárásról, dokumentumról és műveletről” – mondta a BBC-nek Olekszandr Lobada, az állomás sugárbiztonsági felügyelője. Amikor három napra megszakadt az üzem áramellátása, az egyik ukrán mérnök az oroszoktól lopott üzemanyagot a generátor működtetéséhez.

Az erőmű mögötti terület a Föld egyik legradioaktívabb helye. Az orosz katonák mégis lövészárkokat ástak, és ott is maradtak napokon keresztül – ez bizonyítja, hogy milyen keveset tudtak a nukleáris biztonságról. Az Energoatom, Ukrajna állami atomenergia-ügynöksége szerint az orosz katonák “jelentős dózisú” sugárzásnak voltak kitéve.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában