Halott ember egy nápolyi kórház mosdójának a padlóján, egyre drámaibb állapotok nemcsak a belga és a francia, de az olasz kórházakban is

Ezt olvasta már?

Olaszország

A Magyar Nemzet beszámolója alapján számos olaszországi kórházban olyan állapotok vannak, mint tavasszal, azaz: földön heverő holttestek, zsúfolásig telt kórházak, halálosan fáradt orvosok és ápolók. Ezúttal azonban nem az ország északi, hanem a déli részén a legrosszabb a helyzet, különösen Nápolyban.

Egy idős férfi hever a mosdó padlóján holtan. Egy nő fekszik saját vizeletében egy hordágyon. Arrébb egy másik asszony, magatehetetlenül – felvételek a nápolyi Antonio Cardarelli Kórház Covid-osztályáról, melyet egy beteg osztott meg a közösségi oldalán.

A felvételek óriási vihart kavartak Olaszországban: egyesek az egészségügy állapotán háborodtak fel, mások a kegyeletsértésen.
Ugyanabban a szobában volt, mint én. Nem jött ki a mosdóból, szóval utánamentem. A vírus miatt már lélegezni sem tudott. Az arcába fröcsköltem egy kis vizet, és segítséget kértem, de senki nem törődött velem. Csak fél óra múlva érkeztek, amikor már halott volt– érte utol a videó készítőjét az olasz ANSA hírügynökség.

A 30 éves nápolyi férfi azt mondta, fel akarta hívni a figyelmet arra, mi folyik a kórházakban, ezért töltötte fel a felvételt a Facebookra. Utóbb az olasz sajtó kiderítette, hogy a halott egy 84 éves férfi volt, aki számos más krónikus betegségben szenvedett, halálát valószínűleg szívroham okozhatta.

Szerdai adatok szerint

az összes kórházi ágy 52 százalékát máris Covid-fertőzöttek foglalják el, ami jóval magasabb az előirányzott 40 százaléknál. A fertőzötteket egyszerűen nincs hol kezelni, már saját autóikban kapnak oxigént.

Több hotelt is karanténná alakítottak, a turisták elmaradásával a szobákban betegeket helyeztek el, az önkormányzat költségére. Ezzel a kórházakat is tehermentesítik és az idegenforgalmi ágazatot is segítik. De ezek csak kétségbeesett próbálkozások, a legnagyobb baj, hogy nincs elegendő orvos és ápoló, aki ellássa a rászorulókat.Vagy megállítjuk a vírust, vagy az fog megállítani minket, mert minden jel szerint a rendszer nem fog kitartani – panaszolta Filippo Anelli, az olasz orvosszövetség elnöke, az ország teljes lezárását követelve.

Az alábbi videóban egy fóliákkal kialakított biztonságos „ölelőszobát” lehet megnézni, amit az egyik észak-olaszországi idősotthonban alakítottak ki.

A statisztikák alapján súlyosabb a helyzet, mint az első hullámban. Pénteken 40 902 új fertőzöttet regisztráltak és 550 halálesetet jegyeztek. Bár tavasszal ennél magasabb volt a napi halálesetek száma, a fertőzötteké viszont nem, az áprilisi rekord 6554 volt. Szerdára az összes eset már átlépte az 1 milliós határt, az aktív fertőzötteké pedig a 600 ezret, ami azt jelenti, hogy a 60 milliós Olaszország lakosságának egy százaléka igazoltan beteg.

Spanyolország

Spanyolországban a koronavírussal összefüggő megbetegedések miatt kórházi kezelésre jelenleg mintegy 20 ezren szorulnak, ami az ellátási kapacitások 16 százalékát jelenti. Intenzív terápiára több mint 3 ezer páciensnek van szüksége, ezeken az osztályokon átlagosan 32 százalékos a COVID-betegek aránya.

A régiók többségében az átlagot meghaladó a leterheltség. A legsúlyosabb a helyzet Katalóniában, Kasztília-Leónban és Murciában.

Murcia régió azonos nevű központjának COVID-kórházában egy már meggyógyult beteggel készítettek interjút néhány napja, az illetőn látszik, hogy mennyire megviselte a betegség. A helyi sajtó szerint olyan, mint egy vietnami veterán.

A kasztíliai Burgos városának kórházában november 10-től felfüggesztették az összes nem életmentő műtétet, mivel a kórház koronavírus-részlege telítődött, ezért további helyeket kell átadni a koronavírusos betegeknek. Az El Mundónak november 14-én nyilatkozott a koronavírus-helyzettel kapcsolatosan a város polgármestere, Daniel de la Rosa. Elmondta, hogy a helyzet nem javult, a 175 ezres Burgosban, 100 ezer főre vetítve az elmúlt 7 napban 900 új fertőzést regisztráltak. Hozzáfűzte: a járvány miatt a városban lényegében minden közintézményt bezártak, még Burgos híres katedrálisát is.
Az orvos- és nővérhiány Spanyolországban is általános probléma.

1 millió főre vetítve az EU negyedik legfertőzöttebb állama Spanyolország, halálozások tekintetében azonban a második, világszinten pedig az ötödik.

Belgium

Belgiumban a legnagyobb problémát az okozza, hogy nincs elég orvos és ápoló, ráadásul lélegeztetőgépekből, illetve ezeket kezelő szakemberekből is hiány van. Éppen ezért szakképzetlen önkéntesek toborzásába fogtak, akik ápolói feladatokat fognak ellátni.

Katona egy koronavírussal fertőzött beteggel a belgiumi Charleroi Andre Vesale kórházában, 2020. november 13-án.Forrás: MTI/AP/Olivier Matthys

A kórházi férőhelyek hiánya miatt pedig megkezdték a koronavírusos betegek Németországba szállítását.

A BBC október végi beszámolója alapján Liège városának COVID-kórházában a dolgozók harmada fertőződött meg, de ennek ellenére az intézmény vezetése még október végén arra kérte őket, hogy amennyiben nem rendelkeznek tünetekkel, akkor menjenek vissza dolgozni. Mivel az országban kevés a kórházi ágyak száma, ezt úgy oldják meg, hogy elhalasztják a nem életmentő műtéteket, így helyek szabadulnak fel.

November 5. és 11. között napi átlagban 520 személyt szállítottak kórházba – írja a Brussels Times. Az elvégzett tesztek pozitivitási rátája ebben az időszakban 23,7 százalékos volt.

Belgium továbbra is világszinten a negyedik legfertőzöttebb ország, az EU szintjén pedig az első. A koronavírussal összefüggő halálozások tekintetében világszinten a második, az EU-ban pedig az első.

Franciaország

Franciaországban a legnagyobb problémát a szakképzett egészségügyi dolgozók hiánya és a kevés kórházi férőhely okozza. A Deutsche Welle cikke alapján ezt mostanában olyan módon igyekszenek megoldani, hogy az ország keleti részéből Németországba szállítják át a betegeket. Németországban ugyanis sokkal több az egy főre jutó orvosok és ápolók, illetve a kórházi ágyak száma.

Pénteken 4887 beteg feküdt franciaországi intenzív osztályon a koronavírussal összefüggő megbetegedés miatt.

Koronavírusos beteg egy párizsi kórházban, 2020. november 12-én.Forrás: AFP/Thomas Samson

Az elmúlt 24 órában csaknem 3 ezer betegfelvétel történt, a tesztek pozitivitási rátája pedig 17,7 százalék. A tetőzést a szakemberek november második felére várják.

Törökország

A koronavírus terjedését lassító további intézkedések bevezetését, többek között a bevásárlóközpontok és az iskolák bezárását kérte a török kormánytól az isztambuli orvosi kamara elnöke – közölte az MTI. Osman Kücükosmanoglu arra figyelmeztetett, hogy Isztambulban már most a teljes kapacitását kihasználva működik számos egészségügyi intézmény, és az egészségügyi dolgozók rendkívül leterheltek.

A májusban a Covid-19-betegek fogadására Isztambulban kijelölt két, egyenként ezerágyas kórház megtelt. A török metropoliszban működő nagyjából 70 közkórházban ezért újabb és újabb ágyakat szabadítanak föl az újonnan érkező koronavírus-fertőzötteknek.

A török egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az országban jelenleg az intenzív ágyak 70 százaléka foglalt.

A dpa német hírügynökség által idézett orvosok szerint ez valószínűleg azt jelenti, hogy az állami kórházak intenzív osztályai lényegében megteltek, és már a magánintézmények kapacitásait is igénybe kell venni.

Az isztambuli orvosi kamara elnökének véleménye alapján ideje lenne ismét kijárási korlátozásokat bevezetni Törökország nagy részén.

A 83 millió lakosú Törökországban a hivatalos adatok szerint nem egészen 408 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig.

Vesztegzár alá vonják Nagyszebent

Romániában, és azon belül Erdélyben is a legsúlyosabb járványügyi helyzet Nagyszeben városában alakult ki, a fertőzöttségi ráta 1000 lakosra vetítve 11 fölé kúszott. Összességében véve Szeben megyében 7,78 ezrelék ez a ráta. Ezzel mind a megye, mind a megyeszékhely dobogós. Éppen ezért Raed Arafat belügyi államtitkár pénteken bejelentette, hogy hétfőtől két hétre vesztegzár alá vonják a 170 ezres Nagyszebent, illetve 3 környékbeli települést, Nagytalmácsot, Sellenberket és Nagydisznódotírja a G4Media hírportál.

NagyszebenForrás: hemis.fr via AFP/PASQUINI Cedric / Hemis.fr/Pasquini Cedric / Hemis.Fr

A 4 településen az országosan előírt 21 óra helyett 20 órakor kell bezárjanak a kisboltok, 10 és 13 óra között pedig vásárlási sávot vezetnek be, csak 65 éven felüliek mehetnek boltokba ebben az intervallumban. A 65 év alattiak 6-10 órák, illetve 13-20 órák között mehetnek vásárolni. A vendéglők teraszait bezárják (a belső terek már hetek óta nem fogadhatnak vendégeket – szerk.). A nagy bevásárlóközpontok csak hétköznap lehetnek nyitva, de rövidített programmal. A rövidített programokról konkrét nyitvatartási intervallumokat még nem közöltek. A templomokban egyáltalán nem tarthatnak istentiszteleteket, kültéren viszont ez engedélyezett, maszkhasználat mellett.
6 és 22 órák között lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be, csak munkahelyre, orvoshoz, illetve gyógyszertárakba lehet menni, ezt azonban igazolni kell egy dokumentummal. Ami az oktatást illeti, már régebben átállt mind a 4 település itthoni, online oktatásra.

Sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy a közeljövőben Temesvárt, Gyulafehérvárt és Balázsfalvát is vesztegzár alá vonják.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában