Haitin pénteken adták be az első védőoltást

Ezt olvasta már?

Egészségügyi dolgozók és idősek voltak az elsők, akiket pénteken Haitin beoltottak egy teszt keretében, miután az ország nemrég félmillió adag koronavírus elleni vakcinát kapott az ENSZ-től.

Az oltásokat több mint 30 embernek adták be a fővárosban, Port-au-Prince-ben található Béke Egyetemi Kórházban az egészségügyi minisztérium felügyelete alatt – közölte a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO).

Haiti szerdán kapta meg a világjárvány kezdete óta az első oltóanyag-szállítmányt az Egyesült Államokból az ENSZ által támogatott COVAX programon keresztül. A PAHO szóvivője korábban azt mondta, hogy Moderna-vakcinákról van szó. Az oltások a hétvégén folytatódnak.

Az első körben 30-an kaptak oltástForrás: AFP/Valerie Baeriswyl

A szigetországban a világjárvány kezdete óta több mint 19 300 koronavírusos megbetegedést és több mint 480 halálesetet regisztráltak. A szakértők úgy vélik, hogy ezek a számok messze nem mutatnak valós képet, mivel a több mint 11 millió lakosú Haitin alig végeznek vizsgálatokat.

Ezrek élnek zsúfolt menedékhelyeken

A PAHO a héten közölte, hogy aggódik a több ezer haiti lakos miatt, akik a bandák által elkövetett erőszakos cselekmények legutóbbi kirobbanása miatt elvesztették otthonukat, és most zsúfolt menedékhelyeken kénytelen tartózkodni, amelyek a koronavírus terjedésének aktív gócpontjaivá válhatnak. Haiti most Jovenel Moise elnök július 7-i meggyilkolásának utóhatásaival is küzd.

Kevesen hordanak maszkot

Az oltások csaknem két hónappal azt követően kezdődtek, hogy a kormány egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, kijárási tilalmat és biztonsági intézkedéseket rendelt el. Az üzletekben maszk szükséges, de a zsúfolt buszok és piacterek ellenére kevés helybéli tesz eleget az egészségügyi intézkedéseknek.

Emellett egészségügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a hatóságoknak fokozniuk kell a felvilágosítókampányokat a vakcinával és a kormánytisztviselőkkel szembeni széles körű bizalmatlanság közepette.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img