Háború percről percre – Globális élelmiszerválságra figyelmeztetett egy orosz milliárdos

Ezt olvasta már?

2022.03.14. 09:27

Globális élelmiszerválságra figyelmeztetett egy orosz milliárdos

“Tragikus, ami Ukrajnában történik, azonnal békére van szükség” – fogalmazott Andrej Melnyicsenko anyai ágon ukrán származású milliárdos, kiemelve: orosz állampolgárként, fehérorosz születésűként és “vér szerinti ukránként” rendkívüli fájdalmat okoz neki, hogy testvéri népek egymás ellen fordultak.

Az EuroChem Group műtrágyagyártó cég és a SUEK szénvállalat tulajdonosa a Forbes magazin szerint Oroszország hetedik leggazdagabb embere.

A válság áldozata a mezőgazdaság is, a konfliktus miatt a műtrágya ára is egyre nő, így egyre kevesebben tudják megvásárolni. Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány miatt így is megtépázott ellátóláncra a háború újabb terheket ró, és emiatt a kevésbé fejlett országokban élelmiszerhiány alakulhat ki.

Meglátása szerint globális élelmiszerválsággal kell számolni az ukrajnai harcok elhúzódása esetén.

Ukrajna orosz inváziója után Melnyicsenko is felkerült az Európai Unió szankciós listájára, ennek keretében a hét végén az olasz hatóságok lefoglalták a milliárdos Triesztben horgonyzó szuperjachtját is.

2022.03.14. 09:25

Oroszország hadfelszerelést kérhetett Kínától

Oroszország hadfelszerelést kért Kínától a február 24-én indult ukrajnai invázióját követően – jelentették vasárnap amerikai lapok. A Financial Times és a Washington Post az Egyesült Államok meg nem nevezett tisztségviselőire hivatkozva hozta ezt az értesülést. Az idézett illetékes ugyanakkor nem számolt be arról, hogy milyen jellegű fegyverzetről volt szó, illetve, mi volt Peking válasza a kérésre. Moszkva állítólag gazdasági támogatást is kért a nyugati szankciók ellensúlyozására.

Liu Peng-ju, Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője a Reuters globális hírügynökségnek az értesülést firtató megkeresésére azzal válaszolt, hogy “sosem hallott erről”. Mint mondta, Peking fő törekvése, hogy a “valóban meghökkentő” ukrajnai feszült helyzet ne szabaduljon ki az ellenőrzés alól.

Mindezzel összefüggésben hírügynökségek felidézik, hogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn fog Rómában találkozni Jang Csie-csivel, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetőjével.

Sullivan óva intette Kínát, hogy minden bizonnyal következményekkel kell számolnia, ha segít Oroszországnak a nyugati szankciók kijátszásában.

Az orosz hatóságok által “különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai beavatkozás és az ezt követő nyugati szankciók nyomán Moszkva és Peking szorosabbra fűzte együttműködését. Kína eddig nem ítélte el a támadást, bár a konfliktus tárgyalásos rendezését sürgeti. (MTI)

2022.03.14. 08:30

Már orosz kézben van a Krím-félsziget–Donyec-medence sáv, diverzáns támadás ért egy vegyiüzemet

Az orosz csapatok Ukrajna több térségében is offenzívákat készítenek elő – közölte hétfőre virradóra az ukrán vezérkar Facebookon közzé tett jelentésében. Az orosz hadművelet során megteremtették a Krím-félsziget és a Donyec-medence szárazföldi összeköttetését – közölte hétfőn reggel Georgij Muradov, az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím miniszterelnök-helyettese.

Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában