Gyanús a répa emoji a Facebookon

Ezt olvasta már?

A Facebook-csoportok a répa emojit használják arra, hogy elrejtsék az oltásellenes tartalmakat a moderáló algoritmusok elől.

Az index.hu írta meg, hogy a BBC több olyan csoportot is talált, ahol az „oltóanyag” szó helyett a répa emoji jelenik meg. Az ok, hogy a Facebook algoritmusai inkább a szavakra, mint a képekre összpontosítanak, így nagyon nehéz kiszűrni az ilyen tartalmakat.

A csoportokban hamis vagy meg nem erősített állításokat osztanak meg olyan emberekről, akiknek egészségügyi problémákat okoztak a vakcinák, vagy akár meg is ölték őket. Miután a BBC értesítette a Facebook anyavállalatát, a Metát, a csoportokat eltávolították.

Az egyik, a BBC által azonosított csoport már három éve létezik, de 2022 augusztusában az „ugratások, fogadások és vicces videók” megosztására létrejött oldal profilt váltott, hogy az oltóanyaggal kapcsolatos történetekre összpontosítson. Az igen nagy létszámú csoport szabályai szerint a kényes témákra kódszavakat kell használni.

A 250 ezer tagú közösség tagjait arra intik, hogy soha ne használják a „c, v vagy b betűs szavakat” (covid, vaccine, booster), ezeket inkább emojikkal helyettesítsék.

Nyitókép: prettywoman/Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában