Gulyás Gergely: Nem szerelmi, hanem érdekkapcsolat volt Putyinnal

Ezt olvasta már?

A háború kitörése óta először tart kormányinfót Gulyás Gergely, a kérdések jó része érdeklődött Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kapcsolata és tárgyalásai felől.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai művelet” végrehajtását rendelte el a kelet-ukrajnai Donyec-medencében Vlagyimir Putyin orosz államfő. Az orosz hadsereg minden oldalról támadást indított, Ukrajnában pánikhangulat alakult ki. Tudósítóink a helyszínről számolnak be a helyzetről.

A 24.hu tömör kérdést tett fel Gulyás Gergelynek a csütörtöki Kormányinfón:

Magyarországnak partnere-e ma Vlagyimir Putyin?

A miniszter erre azt válaszolta: Putyin döntését, hogy lerohanja Ukrajnát, elítélik, de az orosz gazdasági kapcsolatok kiemelkedő fontosságúak. Hozzátette: Oroszországot, és nem Vlagyimir Putyint érdemes nézni a kapcsolatoknál. Azt is kérdezték, hogy beszélt-e a háború kitörése óta Putyinnal Orbán Viktor, Gulyás Gergely nem tudja, hogy történt ilyen beszélgetés.

Gulyás azt is mondta,

nem szerelmi kapcsolat, hanem érdekkapcsolat volt Putyinnal.

A miniszterelnökséget vezető minisztert ezt megelőzően arról is kérdezték, hogy beszélt-e Orbán Viktor a balatonfüredi Fidesz-frakcióülésen arról, hogy reális veszély a háború (erről Török Gáborral beszélgettünk a hvg360-on is), mert úgy tudni, hogy nem említette a miniszterelnök kiemelt veszélyként az orosz–ukrán konfliktust. Gulyás erre azt mondta: ez egy zárt frakcióülés volt, de azokat a dolgokat hangsúlyozta, amit az évértékelőjében is. Hozzátette:

„Orbán Viktor soha nem mondott olyat, hogy Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát.”

Ezzel kapcsolatban egyébként arról is szó volt a kormányinfón, hogy Magyarország tudhatta-e, hogy mire készül Oroszország. Gulyás Gergely azt mondta, Magyarország ugyanannyi információval rendelkezett, mint más európai országok hírszerzői, és csak Vlagyimir Putyin tudhatta, hogy lesz-e háború vagy sem – ezt sem az őt meglátogató Orbán Viktornak, Emmanuel Macronnak és Olaf Scholznak nem említette.

Ha akarná Orbán, akkor sem biztos, hogy szabadulni tudna az oroszok szorításából

A kormányzat az elmúlt években túl nagyra nyitotta a kaput az oroszok elől, és nem csak a nyilvánosságban, hanem a titkosszolgálati szférában is: az orosz katonai hírszerzés komoly bázist épített ki Magyarországon, miközben a kémelhárításon belül fokozatosan gyengítették az „orosz vonalat” – egyértelműen politikai okokból.

Gulyás szerint egyébként nem állja meg a helyét a kijelentés, hogy oroszbarát lenne a kormány, mondván, rengeteg ország vezetőivel találkozott Putyin, és senki nem tudhatta, mire készül.

Gulyás kihangsúlyozta azt is:

nem folytatunk hintapolitikát, mert a nyugati szövetségrendszer része vagyunk.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában