Friss térképeken az ukrajnai háború történései

Ezt olvasta már?

A Kijev bekerítését és elfoglalását megkísérlő orosz csapatok megtorpantak, miután utánpótlásra van szükségük. Az orosz erők Harkov környékén is patthelyzetbe kerültek, Donyeck és Luhanszk környékén sem haladtak előre az elmúlt 24 órában, és a déli területeken sem tudtak előre haladni, derül ki az Institute for the Study of War legújabb jelentéséből. Mint írják, Oroszoroszág úgy próbálja megerősíteni erőit, hogy Fehéroroszországot is bevonja a háborúba, és Szíriából toboroz katonákat.

Megakadtak az oroszok Kijevnél és Harkovnál

A Kijev körüli orosz csapatok az elmúlt napon nem tudtak előrébb jutni, és utánpótlásra van szükségük, míg az ukrán erők Kijevtől északnyugatra több ellentámadást is végrehajtottak, áll az Institute for the Study of War legfrissebb jelentésében.

Mint írják, az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz invázió üteme lelassult, március 11-én az oroszok leállították a támadó hadműveleteket az átcsoportosítások és az utánpótlás megérkezéséig. A BBC szerint az új műholdfelvételek is azt mutatják, hogy Kijev északnyugati részéről folyamatosan települnek át a csapatok, hogy körbevegyék az ukrán fővárost. 

Ugyanakkor az Egyesült Királyság védelmi minisztériumi hírszerzése szerint a Kijev felé tartó orosz csapatok nagy része már csak 25 kilométerre van Kijevtől.

Műholdképen a megtámadott Antonov repülőtér Kijevtől északnyugatra, HosztomelnélForrás: AFP/-

Az orosz hadoszlop már elkezdett szétoszlani, hogy

KÖRBEZÁRJÁK A VÁROST, ILLETVE, HOGY MINÉL INKÁBB CSÖKKENTSÉK A VESZTESÉGEIKET.

Az orosz erők Harkivnál sem hajtottak végre közvetlen támadási műveleteket március 11-én, itt szintén megálltak, hogy újjáépítsék erőiket, áll a jelentésben. Sikertelenül támadtak a Luhanszk megyei Szeverodonyeckben, az elmúlt napon a katonai helyzet lényegében nem változott a megyében.

Továbbra is folyamatosak a bombatámadások ugyanakkor Mariupol ellen, az ukrán védelmi miniszter március 11-én kijelentette,

hogy az orosz erők továbbra is túszként tartják fogva Mariupolt.

A miniszter elmondta, Ukrajna megpróbál tárgyalni a városból kivezető humanitárius folyosók megnyitásáról.

A Donyecki Népköztársaság erői március 11-én arról számoltak be, hogy Mariupoltól északra több települést is elfoglaltak, vagyis közelebb jutottak a városhoz.

Szintén ellátási gondok miatt torpanhatott meg az orosz támadás a Krímtől észak-északnyugatra, Kherson környékén, ahol az orosz csapatok Mikolajiv és Zaporozsija felé is elakadtak március 11-én. A Mikolajivban tartózkodó ukrán parancsnok szerint az orosz erők sok járművet is hátrahagytak a város közelében, miután ellátási gondokkal küzdenek. A parancsnok szerint az orosz erőknek „még ennivalójuk sincs”. 

Mi várható?

A jelentés szerint a következő 48-72 órában az orosz erők bejuthatnak Zaporizsja városába, amit megpróbálnak keletről blokkolni, hogy megteremtsék a feltételét egy későbbi Mariupol elleni támadásnak.

Arra is kitérnek, hogy a következő 24-48 órában újabb orosz csapatok szállhatnak partra a Fekete-tengerről Odessza környékén.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában